András, Andor
-3 °C
3 °C

Égetéssel oszlathatnak a jövőben

2007.01.25. 19:57
Ötszáz méteres hatósugárban bárkit menekülésre kényszerít az az új fegyver, amelyet az amerikai hadsereg tömegoszlatásokhoz rendszeresíteni szeretne. A Silent Guardian pillanatok alatt felforrósítja a bőrt, aminek nem lehet ellenállni.

Forradalmian új, randalírozó tömeg szétoszlatására különösképpen alkalmas mikrohullámú fegyver Silent Guardian (Csendes őr) nevet viselő prototípusát mutatták be csütörtökön az Egyesült Államokban, a Georgia állambeli Moody légitámaszponton. A nem halálos fegyver 95 gigahertzes sugarat bocsát ki, amely a ruhán áthatolva égető fájdalmat vált ki, de nem okoz súlyosabb sérülést.

Nézze meg a Csendes őrt munka közben>>

Két három másodperc alatt

Az ADS- (aktív elhárító rendszerű) fegyver által kibocsátott mikrohullámú sugár 2-3 másodpercen belül olyan fájdalmat okoz a bőr felszínén, amely 5 másodperc alatt elviselhetetlenné válik és arra kényszeríti az embert, hogy kilépjen a sugár vonalából. Az új technika, amelyet az amerikai hadsereg olyan válságövezetekben tervez bevetni főleg tömegoszlatásra, mint Irak vagy Afganisztán, Ken Hasegawa ezredes szerint "alternatívát kínál a katonáknak a lőfegyver (gumilövedék) helyett". A Silent Guardian középutat jelent a semmit sem érő "shouting" (kiabálás) és a túl drasztikus "shooting" (lövés) között, mondták a Moody támaszponton.


Az energiafegyver sugarainak ereje csak töredéke a konyhai mikrohullámú eszközökének. A sugarak 0,4 milliméter mélyen hatolnak be a bőrbe, amelyet 50 Celsius fokra hevítenek fel, anélkül, hogy károsítanák a mélyebben fekvő szöveteket. Egy tudósító, aki önként vállalkozott célpontnak, úgy érezte, mintha hirtelen megégette volna magát egy nagyon forró kályhától. A fájdalom olyan nagy, hogy azonnali menekülésre készteti az embert.

Hatótávolsága nagyobb, mint a lövedéknek

Az amerikai hadsereg azért is élénk érdeklődést tanúsít az új fegyver iránt, mert annak hatótávolsága majdnem eléri az 500 métert, vagyis több mint 400 méterrel hosszabb a gumilövedékekénél. A georgiai légitámaszponton adott tájékoztatás szerint a mikrohullámú sugárfegyvert már talán 2010-től rendszeresítik az amerikai hadseregnél. Theodore Barna, a Pentagon egy tisztségviselője szerint a technológia "áttörést" jelent és olyan képességgel látja el az Egyesült Államok hadseregét, amilyennel eddig az nem rendelkezett.

A tavaly őszi rendzavarások idején a magyar rendőrség először vízágyút vetett be, amely annyira nem vált be, hogy nem hogy távol tartotta volna a tévé székháztól a tüntetőket, hanem a támadók könnyűszerrel elfoglalták azt. Októberben annyi fejlődést tapasztalhattunk, hogy a rendőrök már különféle könnygázt és gumilövedéket is használtak az oszlatáshoz. Az eseményekről bővebben.