Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Gyászexpedíció a Mirhez

2001.02.09. 15:58
Százhúsz kutató és érdeklődő a Csendes Óceán felett repülve szeretné megtekinteni a kiöregedett Mir űrállomás tűzhalálát.
Ha nem lesz rossz idő, akkor az óceán tükörsimának tűnik majd a holdfényben, és amikor valahol messze felizzik az ég, a százhúsz izgatott és izzadt érdeklődő a bérelt utasszállító ablakaihoz ront, hogy lássák a Mir búcsúfényeit.

Az expedíció résztvevői egyetértenek abban, hogy az orosz űrprogram koronájának számító űrállomás visszatérése a huszonegyedik század legemlékezetesebb égi eseménye lesz.

A Mir űrállomás
márciusig marad az égen
,,Tizenöt éve tervezgetem, hogy megnézem." - mondta az expedíciót szervező Bob Citron a Reutersnak - ,,A Skylabról lehozataláról lemaradtam 1979-ben, mert az kontrollálatlan volt. Úgy tudom, egyedül mi leszünk ott. Amikor elkezdtem az előkészítést, megdöbbentem hogy senki sem kíváncsi a visszatérésre, pedig ez lesz a leglátványosabb jelenség a Tunguzka-meteorit 1908-as becsapódása óta." - fogalmazott a vállalkozó a Wirednek.

Citron, aki az amerikai űrprogramban eltöltött harmincévi munka után kezdett Spacehab néven saját űrvállalkozásba, igyekszik eloszlatni az illúziókat: a Földről semmit sem lehet látni majd, mindössze az reménykedhet, aki egy nagyon déli Csendes-óceáni sziget nagyon déli csücskén próbálkozik.

Bob Citron öccsével Rickkel már harminc éve szervez utakat különleges események helyszíneire, például vulkánkitörésekhez. Eddig huszan jelentkeztek a hatezer dolláros Mir-expedícióra, amelynek részleteit a jövő héttől saját weboldalon fogják ismertetni.

A százharminc tonnás szerkezet kétharmada a légkörben elég
A Mir tizenöt éves. Március elején az Orosz Űrhivatal terveinek megfelelően a Csendes Óceánba zuhan. A százharminc tonnás szerkezet kétharmada a légkörben elég. A maradék negyven tonna több ezer lángoló darabban és Tahititól délre 2000 tengeri mérföldre, Új Zélandtól keletre 2300 tengeri mérföld távolságban tép majd át a légkörön a vízig - köztük a három óriási napelemtábla, az öt modul, a rakétahajtóművek és üzemanyagtartályok, a külső kábelek és csövek.

,,A legjobb helyről fogjuk megtekinteni a visszatérést, a közvetlen becsapódás helyétől több száz mérföldnyire leszünk, biztonságban." - szögezi le Citron.

Ha csak egy aszteroida nem találkozik a Földdel, ilyen látványosságot legközelebb akkor lehet megtekinteni, amikor a Nemzetközi Űrállomást lehozzák, valamikor 2020 és 2030 között.  • Vennék
  • Hírek