Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Élőhelyükön vészelték át a jégkorszakot a mókusok

2004.07.13. 16:46
Az Illionis és Wisconsin államban honos mókusok igen aprók, de annál szívósabbak. Egy kutatás szerint azok közé az emlősfajok közé tartoznak, amelynek ősei a jégkorszakot élőhelyükön vészelték át, és nem vándoroltak melegebb, déli területekre.
Az illionisi egyetem kutatóinak vizsgálata alapján kiderült, hogy az észak-amerikai mókusok ősei északi erdők elszigetelt területein húzták meg magukat, és élték túl a jégkorszakot, írja az AP hírügynökség.

Kevin C. Rowe, az Illionis Egyetem doktorandusza szerint a kutatás eredményei meglepetést jelentettek. 244 mókus DNS-állományát vizsgálták meg és a mitokondriális DNS - amely anyai ágon öröklődik - alapján kimutatták, hogy a jelenlegi populáció 95 csoportból származik és ebből a 95-ből 78 csoport ősei az északi területeken élt.

El kellett volna menekülniük

A tudósok elmélete szerint ezeknek az állatoknak melegebb, déli területekre kellett volna menekülniük a hideg elől, de a mókusok néhány csoportja az északi tundrán maradt. A legutóbbi jégkorszakban voltak a tundrán bizonyos területek, kisebb erdőségek, amelyeket nem ért el a jég, vagy csak kisebb mértékben. Rowe szerint ezek a helyek adtak otthont a túlélő fajoknak.

De nem tették

A kutató hozzátette, hogy bár a jég elkerülte az említett erdőségeket, de ennek ellenére nem volt egyszerű a faj túlélési kísérlete, főleg, hogy akár ötezer évig is ki kellett tartaniuk. A mókusok túlélőhelyén található sziklás képződményekből arra következtettek, hogy ezt a régiót soha nem borította jégtakaró.

A kutatást vezető Rowe meglepetésnek nevezte, hogy az illionisi és wisconsini mókusok közeli kapcsolatban állnak egymással, míg az indianaiakkal és a michiganiekkel távoli a rokoni szál.