Judit
2 °C
7 °C

Élőhelyükön vészelték át a jégkorszakot a mókusok

2004.07.13. 16:46
Az Illionis és Wisconsin államban honos mókusok igen aprók, de annál szívósabbak. Egy kutatás szerint azok közé az emlősfajok közé tartoznak, amelynek ősei a jégkorszakot élőhelyükön vészelték át, és nem vándoroltak melegebb, déli területekre.
Az illionisi egyetem kutatóinak vizsgálata alapján kiderült, hogy az észak-amerikai mókusok ősei északi erdők elszigetelt területein húzták meg magukat, és élték túl a jégkorszakot, írja az AP hírügynökség.

Kevin C. Rowe, az Illionis Egyetem doktorandusza szerint a kutatás eredményei meglepetést jelentettek. 244 mókus DNS-állományát vizsgálták meg és a mitokondriális DNS - amely anyai ágon öröklődik - alapján kimutatták, hogy a jelenlegi populáció 95 csoportból származik és ebből a 95-ből 78 csoport ősei az északi területeken élt.

El kellett volna menekülniük

A tudósok elmélete szerint ezeknek az állatoknak melegebb, déli területekre kellett volna menekülniük a hideg elől, de a mókusok néhány csoportja az északi tundrán maradt. A legutóbbi jégkorszakban voltak a tundrán bizonyos területek, kisebb erdőségek, amelyeket nem ért el a jég, vagy csak kisebb mértékben. Rowe szerint ezek a helyek adtak otthont a túlélő fajoknak.

De nem tették

A kutató hozzátette, hogy bár a jég elkerülte az említett erdőségeket, de ennek ellenére nem volt egyszerű a faj túlélési kísérlete, főleg, hogy akár ötezer évig is ki kellett tartaniuk. A mókusok túlélőhelyén található sziklás képződményekből arra következtettek, hogy ezt a régiót soha nem borította jégtakaró.

A kutatást vezető Rowe meglepetésnek nevezte, hogy az illionisi és wisconsini mókusok közeli kapcsolatban állnak egymással, míg az indianaiakkal és a michiganiekkel távoli a rokoni szál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?