Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Exportra termel a budapesti napelemgyár

2001.10.03. 16:02
Idén nyereségessé válhat a Kőbányán két éve működő Dunasolar napelemgyár, melynek kapacitását másfél millió dolláros beruházással duplájára emelik. Az 1997-ben alapított budapesti székhelyű vállalat az egyik legnagyobb gyár Európában, amely amorf szilícium technológiával állít elő napelemeket.
Készül a napelemtábla
A Kőbányán két éve működő Dunasolar napelemgyár idén nyereségessé válhat, mivel kapacitását az év végéig 1,5 millió dolláros beruházással évi 2,5 megawattról 5,5 megawattra növelik. A Dunasolar így hamarosan a világ napelemgyártásának 1 százalékát mondhatja majd magáénak - hangzott el a gyárlátogatással egybekötött tájékoztatón. Ez a világ vékonyrétegű napelemgyártásának 8-10 százalékát teszi majd ki. Az üzem 24 órában termel, egy egy elem pedig másfél műszak alatt halad végig a gyártósoron.

A 140 alkalmazottnak munkát adó vállalat januárban került a Wallis-csoporthoz tartozó Vilati tulajdonába. Fő működési területe a nagyméretű amorf szilícium (a-Si) vékonyréteg napelemek, valamint az ezekből kialakított rendszerek és kiegészítő egységeik gyártása és forgalmazása. A cég az EPV licence alapján gyárt a napelemekhez szükséges feszültségátalakító invertereket, akkumulátortöltőket, napelemes, illetve kisfeszültségű lámpákat, komplett házi rendszereket, napelemes szivattyúkat, illetve foglalkozik a napelemes házak külső és belsőépítészeti tervezésével is - mondta el Mándoki Zoltán.

Egy év alatt alig 150 napelemet vettek a magyarok

A cég alapanyagainak döntő részét külföldről szerzi be. Termékeit főleg exportálja, a tavaly gyártott 100 ezer napelemből Magyarországon összesen 150 darab, vagyis egy félnapos műszak termelése kelt el - mondta el az Indexnek Strausz Tamás műszaki igazgató. Az export nagyobb részt az Egyesült Államokba irányul, de komoly piacot jelent Nyugat-Európa, azon belül is Németország.

Feldolgozásra váró üvegtáblák
A napelemek egyenáramot termelnek, melynek erőssége a nap sugárzásától függ. Egy mintegy fél négyzetméteres lap névleges teljesítménye 40 watt, a levehető feszültség 40 volt felett van. A Dunasolar 10 éves garanciát vállal a napelemekre, ami annyit tesz, hogy 10 év múlva is leadják majd a névleges teljesítmény 90 százalékát. Különben az elemek élettartama a 100 évet is elérheti - hangzott el a gyártósor bejárásakor.

Környezetbarát energia

A napelemekkel előállított energia jelenleg a legtisztább energiaforrás, használata a környezetre ártalmatlan, és az elemek gyártása során sem keletkezik környezetszennyezés.

A napelemekkel nyerhető energiamennyiség függ a napelemek teljesítményétől, elhelyezésétől és természetesen a napfény mennyiségétől is. Magyarországon átlagosan a nyári hónapokban a DS 40-es napelemmel megtermelt energiamennyiség naponta mintegy 240-250 wattóra. A téli hónapokban a mostohább időjárási viszonyok miatt ennek hatodára lehet számítani.

Hőkezelés az utolsó fázis
A napelemekkel megtermelt elektromos energiát közvetlenül fel lehet használni vagy akkumulátorokban tárolni. Ha kisebb az energiaigény, maximum 100-200 watt, akkor a leggazdaságosabb megoldás a kisfeszültségű rendszer kialakítása (célszerűen a járművekben használatos 12V egyenfeszültség). Ez a rendszer a napelemekből, akkumulátortöltőből (DC/DC konverterből), az akkumulátorból és a 12V-os fogyasztókból állhat.

A németeknek fizet az áramszolgáltató

Nagyobb energiaigény esetén a napelemek termelte egyenáramú elektromos energiát a hagyományos elektromos hálózatban is meglévő váltóáramú elektromos energiává célszerű átalakítani. Ebben az esetben a megszokott és könnyen beszerezhető elektromos készülékek és lámpák használhatók, sőt a megtermelt energia akár a hálózatba vissza is táplálható, ahogy az már Németország egyes részein gyakorlattá vált.

Dunasolar számokban
A Dunasolar Rt.-t 1997 februárjában 825 millió forintos alaptőkével alapította a New Jersey államban működő Energy Photovoltaics Inc. (EPV) és a Magyar Fejlesztési Bank. A budapesti gyáregységben 9,2 millió dollár befektetés eredményeként 1999-ben indult meg a termelés.

2001 januárjában a Wallis Rt. tulajdonában levő Vilati Rt. megvásárolta a Dunasolar Rt. 100 százalékát. A tulajdonosváltás után a cég vezérigazgatója Mándoki Zoltán lett, aki korábban a MOL Rt. vezérigazgatója volt.

Az év végéig 1,5 millió dolláros beruházással évi 2,5 megawattról 5,5 megawattra növelik a a napelemgyártó kapacitást. Ezzel a beruházással a tavaly elért 840 millió forintos árbevétel megduplázódhat, és 2001-ben már nyereséget termelhet a vállalat.