Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elvétette a Földet a nagy napkitörés

2001.04.04. 15:25
A hétfőn bekövetkezett hatalmas kitörés éppen elvétette az irányt. Ha a kilökött gáztömeg elérte volna bolygónk atmoszféráját, földi és űrbeli elektromos eszközöket tehetett volna tönkre. Mivel a kitörés iránya nem a Föld felé mutat, a ránk gyakorolt hatása is kisebb lehet. Nem hivatalos becslések szerint a lökéshullám április 3-án este 10 óra és 4-én reggel 10 óra között érhette el a Földet.
A SOHO napkutató műhold felvételei alapján kiderült, hogy a központi égitesten az utóbbi évtized legnagyobb napfoltja bukkant fel. Ennek mérete 13-szor nagyobb, mint a Föld teljes felszíne. A Nap feszínén az AR (active region) 9393 elnevezés alatt szereplő terület egy hatalmas napfolt-csoport tartózkodási helye. Az utóbbi 10 év legnagyobb csoportja az elmúlt héten átvonult a napkorongon. A sötét napfoltokat az eltorzult mágneses mezők okozzák. Az ionizált gázok kilökődését egyes vélemények szerint a mágneses energia robbanásszerű felszabadulása váltja ki.

11 éve nem tapasztalt erejű kitörés a Nap felszínén
Az AR 9393 az elmúlt hét soránt számos kitörést és anyagkilövellést okozott. Ezek egyike érte el a hétvégén a Földet, geomágneses vihart váltva ki. A bolygónk mágneses mezejét cibáló kitörések csillagászok véleménye szerint évek óta nem látott északi fényt gerjesztettek. Az égbolt vörösre és zöldre változott, még olyan alacsony szélességi körön is, mint Mexikó. A viharok az egész hétvégén folytatódtak.

Április 2-án greenwichi idő szerint 22 óra 51 perckor egy hatalmas robbanás a Nap felszínén 11 év óta a legnagyobb kitörést okozta. Az ionizált gáztömeg viszont ez alkalommal nem a Föld felé áramlott. Az erőteljes robbanás, amely a Nap északnyugati részén következett be, óránként 7,2 millió kilométeres sebességgel lökte ki az izzó gáztömeget.

A nagy kitörés által kibocsátott ionizált gáztömeg ez alkalommal nem a Föld felé áramlott, a napfolt a robbanás előtt röviddel elfordult. Mivel a kitörés iránya nem a Föld felé mutat, a ránk gyakorolt hatása is kisebb lehet. Nem hivatalos becslések szerint a lökéshullám április 3-án este 10 óra és 4-én reggel 10 óra között érhette el a Földet.

A Nap felszínén tomboló mágneses viharok folyamatosan hatalmas napkitöréseket okoznak
Ha a hétfői hatalmas kitörés elérte volna a bolygónk atmoszféráját, földi és űrbeli elektromos eszközöket tehetett volna tönkre - jelentette ki a SOHO kutatócsoport. Egy hasonló erőteljes kitörés 1989 március 6-án zavarokat okozott Kanada távvezeték hálózatában. A legutóbbi értékelések szerint a mostani kitörés X20-as minősítést kaphat, és a legnagyobb eddig regisztrált kitöréssé léphet elő.

A protonvihar csak órákkal a kitörés után kezdődött. Ezek a nagyenergiájú részecskék hatással lehetnek az űrben lévő elektronikai eszközökre. A SOHO szonda holnapján a képeken és videókon felfedezhető 'hóvihar' a részecskék készülékbe csapódását jelzi. Ha valamivel korábban történik a nagy kitörés, a protonzáporban ideiglenesen megvakulhattak volna a SOHO műszerei is, mint tavaly júliusban, a nevezetes Bastille napi kitörés után.