Timót, Xénia
2 °C
6 °C

Rabbi ad tanácsot az izraeli űrhajósnak

2003.01.16. 12:21
Nem annyira szakmai, mint inkább életmódbeli gondok állítják különleges feladat elé a világ első izraeli űrhajósát, aki csütörtökön délután indul útnak a Columbia űrsikló fedélzetén. Az űrállomáson egy nap 90 percig tart, így az izraeli űrhajósnak tíz és fél óránként kellene megülnie a szombatot, vagyis tartózkodnia a munkától. Ilan Ramon kóser menüt ehet majd az űrben.
Ilan Ramon, az izraeli légierő 48 éves vadászpilótája a zsidó kultúra elkötelezett hívének tartja magát, noha ő maga nem vallásos családban nőtt fel. A világűrben az egész izraeli társadalmat akarja képviselni - a vallásos zsidókat éppúgy, mint a világiakat. A gyakorlatban azonban ez nem lesz túl egyszerű; elég csak arra a fogas kérdésre gondolni, vajon a világűrben mikor kezdődik és mikor ér véget a szombat, a zsidó vallás heti pihenőnapja, amelyen a hithű zsidóknak nem szabad munkát végezniük?

Mikor van szombat?

A 280 kilométer magasban keringő Columbia fedélzetén alaposan összezavarodik a Földön megszokott vallási "időszámítás". Mivel az űrrepülőgépről nézve - amely óránként 27 ezer kilométeres sebességgel száguld a Föld körül - 24 órán belül tizenhatszor kel fel és nyugszik le a Nap, itt egy "nap" mindössze kilencven percig tart. Ramonnak eszerint minden hetedik "napon", azaz tíz és fél óránként kellene megülnie a szombatot, vagyis tartózkodnia a munkától. A Columbia hét utasára váró rengeteg feladat miatt azonban ez nyilvánvalóan nem megoldható.

Cvi Konik rabbi megmondja

A dilemma feloldása meghaladta az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) képességeit, ezért Ramon egy tekintélyes rabbihoz fordult tanácsért. Cvi Konikovot igencsak meglepte a kérdés, amelyet inkább elméleti jellegűnek minősített. A választ végül vallási szakértők csoportja adta meg. Ennek értelmében az izraeli űrhajós a világűrben is a földi időszámítás, tehát a 24 órás napok szerinti ütemben ülheti meg a sabbatot. Azaz minden hetedik napon pihenhet.

Kóser NASA-menü

Egyszerűbb volt az étkezés problémájának megoldása. Ramon a zsidó vallás előírásainak megfelelő kóser ételeket kíván az űrben is fogyasztani. Ez irányú kérését a NASA minden további nélkül teljesítette.

Az izraeli asztronauta személyére való tekintettel az amerikai illetékesek még szigorúbb biztonsági intézkedéseket foganatosítottak a földi indítóállomás, a floridai Cape Canaveral környékén. A NASA hónapok óta szorosan egyezteti lépéseit a Belbiztonsági Hivatallal HSD). Az állomás környékén 56 kilométeres körzetben megtiltották légi járművek közlekedését, és hajók sem közelíthetik meg Cape Canaveralt.