Kornélia
1 °C
14 °C

Neutrínóval az atombombák ellen

2003.05.16. 14:54
A hatalmas erejű neutrínógenerátorral elméletileg azonnal el lehetne pusztítani a bolygónkon található nukleáris fegyvereket, állítja néhány japán kutató. A szerkezet tulajdonosának csak egy neutrínósugarat kellene elindítania a Földön keresztül az ellenséges fegyverek irányába. A projekt a hatalmas költségek miatt a gyakorlatban kivitelezhetetlen.
Az elképzelés megvalósítása kisebb akadályokba ütközhet, mivel a generátornak több mint ezer kilométer szélesnek, illetve bármelyik ma létező részecskegyorsítónál százszor erősebbnek kell lennie. Alfons Weber neutrínókutató, az oxfordi egyetem munkatársa a New Scientistnek elmondta: "Igazán futurisztikus elképzelés, a matematikai és fizikai számítások azonban teljesen helyesnek tűnnek." Az oxford egyetem egy másik kutatója, John Cobb arra hívta fel a figyelmet, hogy a létesítmény hatalmas befektetéssel létrehozható lenne, de még mindig vannak megoldatlan problémák.

Áthalad az anyagon

A neutrínók olyan elemi részecskék, amelyek nem rendelkeznek elektromos töltéssel, és alig van tömegük. A csillagok belsejében történő nukleáris robbanások során keletkeznek, és naponta ezrével haladnak keresztül a Földön. A neutrínók az anyagon áthaladva szétbontják az atommagot.

Robbanás nélkül leolvad

A nagy erejű neutrínósugár az urán vagy plutónium neutronjainak szétszórásával destabilizálja az atombombát. Hirojuki Hagura és Tosija Szanami, a japán KEK High Energy Accelerator Research Organization munkatársai és Hirotaka Szugavara, a Hawaii Egyetem kutatója elmondta, hogy az ellenséges fegyverek a láncreakció beindulása nélkül "leolvadnának".

Élőlényekre is veszélyes

A neutrínósugarat kibocsátó generátornak legalább ezer kilométer szélesnek kell lennie, 50 gigawatt teljesítményen kellene üzemelnie, és körülbelül százmilliárd dollárba kerülne a felépítése. Weber elmondása szerint a helyzetet tovább bonyolítja, hogy az így létrehozott neutrínósugár csak néhány méter széles lenne, ami elég pontos célzást igényelne, ráadásul az útjába kerülő élőlényeket is igen káros alfa- és neutronsugárzás érné.