Kornélia
-1 °C
15 °C

Az EU vizsgálja az akár halált is okozó gyulladáscsökkentőt

2007.05.26. 11:44
Tovább vizsgálja a gyulladáscsökkentő nimesulid hatóanyagot az EU gyógyszerhivatala. Pénteki bizottsági ülésén a CHMP úgy határozott, tudományos vizsgálatokat követően júliusban dönti el, májkárosító hatása miatt betiltja-e a reumatikus, illetve menstruációs fájdalmakra Magyarországon is széles körben alkalmazott készítményeket.

"A CHMP a nimesulidtartalmú gyógyszerészeti készítmények vizsgálatát rendeli el, miután felmerült májkárosító hatása. A fejlemények miatt 2007 május 15-én Írországban betiltották a hatóanyagot. Számos tagországban forgalmaznak nimesulidtartalmú készítményeket, mint akut fájdalomcsillapítót, illetve mint a fájdalmas menstruációt és az osteoarthritis izületi betegség tüneteit kezelő gyógyszert. A CHMP 2007 júliusáig átvizsgálja a nimesuliddal kapcsolatos hozzáférhető tudományos adatokat és az alapján dönti el, hogy megtartja, változtatja, betiltja vagy visszahívja a tagállamokban a nimesulidkészítményeket" - fogalmaz a tagállamonként egy képviselőt felvonultató EU bizottság, a CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use) közleménye.

Írország bevonta

A május 25-i, pénteki ülésnapon azért rendelték el a hatóanyag vizsgálatát, mert május 15-én májkárosító hatásra hivatkozva az ír gyógyszerészeti tanács azonnali hatállyal betiltotta Írországban.

A szigetországban a nimesulid - betiltása előtt - három halálos áldozatot követelt. Nem ez volt az első alkalom, hogy a nimesulid hatóanyag gyanúba keveredik. 2002-ben Finnország a szintén máj-mellékhatásokra hivatkozva vonta ki a finn piacról. Ekkor az Európai Unió az összes tagállamra kiterjedő alapos vizsgálatot rendelt el és végül, a hatékonyság és a biztonságosság mérlegelését követően szigorítottak az alkalmazhatóságon. Ekkor az Országos Gyógyszerészet Intézet (OGYI) is szigorította a készítmények magyarországi alkalmazását: a betegtájékoztatóba került a kitétel, hogy a gyógyszer májkárosodás esetén nem alkalmazható. A finn betiltást a hatóanyag spanyolországi és törökországi visszavonása követte 2004-ben, a többi EU-ország azonban továbbra is gyártja és forgalmazza a nimesulidhatóanyagú készítményeket.

Konzultáljon kezelőorvosával

Magyarországon ötfajta nimesulidtartalmú készítmény kapható, mindegyik 100 grammos kiszerelésben. Ezek közül az egyik az ír tanács által is megnevezett és azonnali hatállyal betiltott Mesulid, ami granulátum és por formában is hozzáférhető. A Mesulidon kívül Magyarországon forgalmazzák a Nidol tablettát, a Winsulid granulátumot és tablettát, a Xilox granulátumot és a Nimelid tablettát.

A CHMP végleges döntéséig az OGYI azt ajánlja a nimesuliddal kezelt betegeknek, keressék fel orvosukat. "Vényköteles készítményekről van szó, azt tanácsoljuk az ezeket a gyógyszereket szedő betegeknek, konzultáljanak kezelőorvosukkal" - mondta az Indexnek Szabó Franciska, az OGYI sajtóreferense.