Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Hamarosan támadhat az El Nino

2004.08.10. 15:26
2004 végén visszatérhet az El Nino, a rettegett időjárási anomália, amely évek óta százak halálának és számos katasztrófának okozója az ázsiai-csendes-óceáni térségben.
Az Óceániai Atmoszféra Kutatóintézet Klímaelőrejelzés Központjának havi jelentése szerint a Csendes-óceán középső területének felszíni hőmérséklete növekszik, aminek eredményeként a "rendellenes forró időszak korábban bekövetkezhet", írja a CNN. A központ közleménye szerint "az El Ninót okozó feltételek a következő három hónapban várhatóak".

Támad a meleg víz

A tapasztalatok szerint ilyenkor a Csendes-óceán vize a megszokottnál melegebb, halban szegényebb lesz. Ezután megszületik El Nino, és természeti katasztrófák sorával jelzi jelenlétét. Súlyos aszályokat eredményez Afrikában, árvizeket Ázsiában, és az ő művének tartják a nagy erdőtüzeket, viharokat is.

"A modellek nagyjából fele 2004 végére jelzi az ismert El Nino-feltételeket, a többi előrejelzés pedig a következő három-hat hónapra teszi a változásokat" - fogalmaztak a jelentésben az amerikai klímakutatók.

Bűnös kisfiú

Az El Nino körülbelül háromévenként egyszer érkezik, a Csendes-óceán délkeleti és nyugati területei között végbemenő jelentős légnyomás-ingadozás miatt. Rendszerint karácsony környékén (innen az elnevezése is: kisfiú, kis Jézus) jelentkezik, ekkor meleg víz érkezik Ecuador és Észak-Peru partjai elé. A meleg, délnek tartó áramlás kiszorítja a hideg vizet, csökkenti a fölfelé áramló tápanyagok mennyiségét, ezért a halak is megritkulnak, a halászat rövid időre szünetel.

Az anomáliát először a 19. században fedezték fel ajókahalászok. (Az ajóka apró tengeri hal). 1997 és 1998 fordulóján Ausztrália- és Indonézia-szerte kiszárította a termőterületeket, éhínséget okozott Chilében, Equadorban és Bolíviában. Összességében több millió dolláros kárt okozott és több száz emberéletet követelt. A 2002 decemberében érkező El Nino az azt megelőző száz év legnagyobb aszályát eredményezte és a dél-afrikai éhínségért, valamint a kaliforniai kemény telekért is felelős.