Ágnes
-1 °C
2 °C

Nanorobotok a vérünkben

2005.09.02. 11:50
Japán kutatók robotot, kamerát és elsősegélydobozt zsúfoltak egy babszem méretű kapszulába. Az apró orvos a testen belül gyógyít.

Egy régebbi fantasztikus film adott ötletet egy olyan diagnosztikai módszer kidolgozásához, amely hathatós segítséget nyújthat belső szerveink betegségeinek gyógyításához. Az 1966-os Fantasztikus utazás című amerikai filmben miniatürizált kutatók egy apró, könnyedén lenyelhető kapszulában utazták végig a beteg érpályáit, és útjuk során eltávolítottak minden, a továbbhaladásukat akadályozó vérrögöt.

Belül halad

A futurisztikus meséből azóta valóság lett. A "lenyelhető" videokamera már nem újdonság, amit - a tükrözést fölöslegessé téve - az emésztőrendszer feltérképezésére alkalmaznak. Ez a berendezés nagy felbontású képeket ad a külső mágnesvezérléssel megadott pontokról, s az emésztőrendszer természetes működését haszálja ki az előre haladáshoz. A japán Olympus Medical System még fejlesztés alatt álló kapszula-endoszkópja azonban arra is képes lesz, hogy a képeket nyomban rögzítse, sőt: a megfelelő pontokon gyógyszert is adagoljon, a szervezetben tett útja során.

A rendszer alig nagyobb egy babszemnél, alakja a kapszulás filmtablettákéhoz hasonlít. Elejében egy nanoméretű kamera van, amely a kapszula lenyelését követően működésbe hozható, s amíg végighalad az emésztőrendszeren, folyamatosan készíti a felvételeket. A vizsgáló orvos a fekvő beteg teste mellett elhelyezett három mágnes-generátor által kibocsátott sugarakkal vezérelheti a kamerát, amely egy ultrahanggal működő szkenner (képíró) segítségével folyamatosan rögzítheti is a megfigyeléseket.

A kapszulát vékony, spirális tekercs fonja körbe, így a berendezés nem csúszva, hanem pörögve halad előre. Ha valahol megakadna, a kapszulában elhelyezett mikromotor megforgatja a spiráltekercset, így továbbhaladásra lehet késztetni. A kamerával átellenben pedig olyan kis gyógyszertároló van a tokban, amelyből, ugyancsak a külső mágnesekkel vezérelhetően, adott helyen megfelelő gyógyszer oldata fecskendezhető ki.