Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Agyi fejletlenség miatt önzők a fiatalok

2006.09.11. 13:05
Brit agykutatók szerint a tinédzserek azért önzőbbek mint a felnőttek, mert döntéseik meghozatalakor más agyterületeket használnak, empátiaközpontjuk még nem fejlődött ki. A felfedezésnek jogi következménye is van: szakértők szerint mostantól ezt is figyelembe kell venni a fiatalkorú bűnözők elleni eljárások során.

Sarah-Jayne Blakemore neurológus és munkatársai szerint tizenéves korban jelentősen átalakul az emberi agy működése, ekkor alakul ki például a gondolkodásmód, és a döntéshozatallal, illetve a mások érzéseinek felismerésével foglalkozó területeken jelentősen megnő az idegsejtek közötti kapcsolatok száma.

Másképp gondolkoznak

A University College London kutatócsoportja tomográffal tizenkilenc serdülő (11-17 éves) és tizenegy felnőtt (21-37 éves) személy agyterületeinek aktivitását figyelte meg, miközben döntési helyzetekről kérdezte őket. Blakemore és munkatársai kimutatták, hogy a tizenévesek agyuk hátsó részét, az úgy nevezett "superior temporal sulcus"-t használták. Ezzel szemben a felnőtteknél a döntések az elülső agyterületen (prefrontal cortex) születnek.

A hátsó agyterület csak nagyon egyszerű viselkedési reakciók feldolgozására képes, az első terület viszont arra is tud figyelni, hogy a döntések milyen hatással lesznek másokra. Magyarán a tinédzserek kevésbé fogják fel cselekedeteik következményeit. Evolúciós szempontból az adhat magyarázatot a tinédzserek fejletlenségére, hogy serdülőkorban még teljes ellátást kapnak a szüleiktől, elég az utódnevelési korszaktól kezdve tekintettel lenniük másokra.

Blakemore egy másik kísérletben 112 nyolc és harminchét év közötti személyt kérdezett: a másokban keltett pozitív vagy negatív hatást kellett megsaccolniuk (például "mit érezne a barátod, ha nem hívnád meg a party-ra?"). Érdekes módon koruk előrehaladtával a megkérdezettek egyre gyorsabban válaszoltak.

Kié a felelősség?

Sam Lewis jogszakértő, aki a Leeds egyetemen fiatalkorú bűnözőkkel foglalkozik úgy látja, hogy Nagy Britanniában érezhető bizonyos eltolódás a gondoskodó szemlélettől a fiatalkorúak felelősségre vonásának és büntetésének irányába. Félő, hogy a politikusok félresöprik Dr. Blakemore és mások ezzel kapcsolatos aggályait - írta a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!