Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Agyi fejletlenség miatt önzők a fiatalok

2006.09.11. 13:05
Brit agykutatók szerint a tinédzserek azért önzőbbek mint a felnőttek, mert döntéseik meghozatalakor más agyterületeket használnak, empátiaközpontjuk még nem fejlődött ki. A felfedezésnek jogi következménye is van: szakértők szerint mostantól ezt is figyelembe kell venni a fiatalkorú bűnözők elleni eljárások során.

Sarah-Jayne Blakemore neurológus és munkatársai szerint tizenéves korban jelentősen átalakul az emberi agy működése, ekkor alakul ki például a gondolkodásmód, és a döntéshozatallal, illetve a mások érzéseinek felismerésével foglalkozó területeken jelentősen megnő az idegsejtek közötti kapcsolatok száma.

Másképp gondolkoznak

A University College London kutatócsoportja tomográffal tizenkilenc serdülő (11-17 éves) és tizenegy felnőtt (21-37 éves) személy agyterületeinek aktivitását figyelte meg, miközben döntési helyzetekről kérdezte őket. Blakemore és munkatársai kimutatták, hogy a tizenévesek agyuk hátsó részét, az úgy nevezett "superior temporal sulcus"-t használták. Ezzel szemben a felnőtteknél a döntések az elülső agyterületen (prefrontal cortex) születnek.

A hátsó agyterület csak nagyon egyszerű viselkedési reakciók feldolgozására képes, az első terület viszont arra is tud figyelni, hogy a döntések milyen hatással lesznek másokra. Magyarán a tinédzserek kevésbé fogják fel cselekedeteik következményeit. Evolúciós szempontból az adhat magyarázatot a tinédzserek fejletlenségére, hogy serdülőkorban még teljes ellátást kapnak a szüleiktől, elég az utódnevelési korszaktól kezdve tekintettel lenniük másokra.

Blakemore egy másik kísérletben 112 nyolc és harminchét év közötti személyt kérdezett: a másokban keltett pozitív vagy negatív hatást kellett megsaccolniuk (például "mit érezne a barátod, ha nem hívnád meg a party-ra?"). Érdekes módon koruk előrehaladtával a megkérdezettek egyre gyorsabban válaszoltak.

Kié a felelősség?

Sam Lewis jogszakértő, aki a Leeds egyetemen fiatalkorú bűnözőkkel foglalkozik úgy látja, hogy Nagy Britanniában érezhető bizonyos eltolódás a gondoskodó szemlélettől a fiatalkorúak felelősségre vonásának és büntetésének irányába. Félő, hogy a politikusok félresöprik Dr. Blakemore és mások ezzel kapcsolatos aggályait - írta a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.