Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Kiosztották a fizikai Nobel-díjat

2005.10.04. 13:07
Két amerikai és egy német tudós kapta az idei fizikai Nobel-díjat. Roy J. Glauber a kvantumelmélet továbbfejlesztése, John L. Hall és Theodor W. Hänsch a lézer-alapú precíziós színképelemzés miatt részesül kitüntetésben.

Két amerikai és egy német tudós kapta az idei fizikai Nobel-díjat, jelentette be kedden a stockholmi Karolinska Intézet. Roy J. Glauber veheti át a magas elismerésért járó 10 millió svéd korona (1,1 millió euró) felét, míg a másik felét megosztva John L. Hall, valamint a német Theodor W. Hänsch.


Theodor W. Hänsch

Glaubert az optikai koherenciával kapcsolatos kvantumelmélet tovább fejlesztéséért, a fényrészecskék viselkedésének elméleti leírásáért, Hallt és Hänscht pedig a lézer-alapú precíziós színképelemzés, vagyis az atomok és a molekulák fényének nagy pontosságú színmeghatározása terén elért eredményeiért tüntették ki.

Konstansok stabilitása

Ezek a tudományos vívmányok lehetővé tették a természetes konstansok stabilitásának tanulmányozását, rendkívül nagy pontosságú órák gyártását és hatalmas lökést adtak a GPS (global positioning system) technológiának.

A 80 esztendős Glauber az amerikai Harvard egyetem professzora, a 71 éves Hall a Coloradói egyetem kutatója, míg a 64 éves Hänsch a müncheni egyetem professzora és a Max Planck intézet munkatársa.

2004-ben szintén három tudósnak ítélték oda a fizikai Nobel-díjat. Tavaly három amerikai, David J.Gross, H.David Politzer és Frank Wilczek kapta a kitüntetést a kvarkok, az atomok alapvető részecskeinek életével kapcsolatos kutatásaiért.