Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Készül a dohányzásellenes védőoltás

2006.07.07. 10:20
Ártalmatlanított vírusokat kapcsolnak nikotinmolekulákhoz, azzal a céllal, hogy oltóanyagként a szervezetbe juttatva megkezdődjék a méreg ellenanyagának a termelése. Az első kísérletek azt jelzik: a kutatók jó irányban tapogatóznak.

Világszerte 1,2 milliárd ember dohányzik, és bár kétharmaduk szeretne megszabadulni ettől a szenvedélyétől, a siker esélye elég kicsi: a leszokással póbálkozók többsége hat hónapon belül ismét cigarettázni kezd - állítja a Science et Vie című francia tudományos havilap szerzője. Ezért aztán igazi áttörést lenne, ha sikerülne kifejleszteni a dohányzás elleni védőoltást, amellyel öt tudóscsoport foglalkozik párhuzamosan a világ különböző részein: az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Svédországban és Svájcban.

A védőoltás - ellentétben a ma használatos, különböző dohányzásellenes szerekkel - a gyökerénél orvosolná a problémát. Azt akadályozná meg, hogy a nikotin bejusson az agyba. Így a dohányzás nem okozna elégedettség-érzést, és az embereknek eszükbe sem jutna cigaretta után nyúlni, vagy - ha már dohányosok - maguktól felhagynának ezzel a káros szokással.

Antidohányzás-vírus

A dohányzás hatásmechanizmusa régóta ismert. Amikor a dohányfüst lejut a tüdőbe, a nikotin onnan átkerül a vérkeringésbe, és a vérrel nagyon rövid idő alatt eljut az agyig, ahol a megfelelő receptorokhoz, ingerátadókhoz kapcsolódva örömérzetet kelt. Ez a kellemes érzés pedig az első számú magyarázat arra, hogy miért nem képes az emberek túlnyomó többsége abbahagyni a dohányzást. A védőoltáson dolgozó kutatók abból indultak ki, hogy a nikotin-molekulát (amely túl kicsi ahhoz, hogy az immunrendszer észrevegye és ellenanyagot termeljen) láthatóvá kell tenni a szervezet számára. Ezért egy ártalmatlanított vírushoz kapcsolva juttatták be a nikotin-molekulát a kísérleti személyek szervezetébe, és így az immunrendszer valóban reagált is: a nikotin ellen antitesteket kezdett termelni, amelyek hozzátapadtak a bejuttatott molekulákhoz, és ártalmatlanították a káros vegyületet.

Az első kísérletek pozitív eredményekkel jártak, de azért a lap beszámolója szerint még nem teljes a siker. Az bebizonyosodott, hogy a védőoltás nem veszélyezteti a betegek egészségét, s hogy valóban ösztönzi a szervezetet a nikotin elleni antitestek termelésére. Azonban nem mindenkinél ugyanolyan mértékben. Egy svájci kísérletnél például - amelyben 341 dohányos vett részt - csak a kísérleti személyek egyharmadánál termelődött nagy mennyiségű ellenanyag. Ugyanakkor az is igaz, hogy e csoport tagjainak 43 százaléka végül sikeresen leszokott a dohányzásról, míg a többieknél csak 21 százalékos volt az arány.