Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Készül a dohányzásellenes védőoltás

2006.07.07. 10:20
Ártalmatlanított vírusokat kapcsolnak nikotinmolekulákhoz, azzal a céllal, hogy oltóanyagként a szervezetbe juttatva megkezdődjék a méreg ellenanyagának a termelése. Az első kísérletek azt jelzik: a kutatók jó irányban tapogatóznak.

Világszerte 1,2 milliárd ember dohányzik, és bár kétharmaduk szeretne megszabadulni ettől a szenvedélyétől, a siker esélye elég kicsi: a leszokással póbálkozók többsége hat hónapon belül ismét cigarettázni kezd - állítja a Science et Vie című francia tudományos havilap szerzője. Ezért aztán igazi áttörést lenne, ha sikerülne kifejleszteni a dohányzás elleni védőoltást, amellyel öt tudóscsoport foglalkozik párhuzamosan a világ különböző részein: az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Svédországban és Svájcban.

A védőoltás - ellentétben a ma használatos, különböző dohányzásellenes szerekkel - a gyökerénél orvosolná a problémát. Azt akadályozná meg, hogy a nikotin bejusson az agyba. Így a dohányzás nem okozna elégedettség-érzést, és az embereknek eszükbe sem jutna cigaretta után nyúlni, vagy - ha már dohányosok - maguktól felhagynának ezzel a káros szokással.

Antidohányzás-vírus

A dohányzás hatásmechanizmusa régóta ismert. Amikor a dohányfüst lejut a tüdőbe, a nikotin onnan átkerül a vérkeringésbe, és a vérrel nagyon rövid idő alatt eljut az agyig, ahol a megfelelő receptorokhoz, ingerátadókhoz kapcsolódva örömérzetet kelt. Ez a kellemes érzés pedig az első számú magyarázat arra, hogy miért nem képes az emberek túlnyomó többsége abbahagyni a dohányzást. A védőoltáson dolgozó kutatók abból indultak ki, hogy a nikotin-molekulát (amely túl kicsi ahhoz, hogy az immunrendszer észrevegye és ellenanyagot termeljen) láthatóvá kell tenni a szervezet számára. Ezért egy ártalmatlanított vírushoz kapcsolva juttatták be a nikotin-molekulát a kísérleti személyek szervezetébe, és így az immunrendszer valóban reagált is: a nikotin ellen antitesteket kezdett termelni, amelyek hozzátapadtak a bejuttatott molekulákhoz, és ártalmatlanították a káros vegyületet.

Az első kísérletek pozitív eredményekkel jártak, de azért a lap beszámolója szerint még nem teljes a siker. Az bebizonyosodott, hogy a védőoltás nem veszélyezteti a betegek egészségét, s hogy valóban ösztönzi a szervezetet a nikotin elleni antitestek termelésére. Azonban nem mindenkinél ugyanolyan mértékben. Egy svájci kísérletnél például - amelyben 341 dohányos vett részt - csak a kísérleti személyek egyharmadánál termelődött nagy mennyiségű ellenanyag. Ugyanakkor az is igaz, hogy e csoport tagjainak 43 százaléka végül sikeresen leszokott a dohányzásról, míg a többieknél csak 21 százalékos volt az arány.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!