Alfréd
-2 °C
2 °C

Mikrohullámú tömegoszlató fegyver

2001.03.06. 11:33
A Pentagon által nemrégiben bemutatott mikrohullámú fegyver egyelőre koncepció formájában létezik. Az eszköz elektromágneses energiát használ, hogy a távolból felszíni égési sérüléseket okozzon az ellenségnek, és visszavonulásra késztesse. Az 'active denial' néven emlegetett technológiát az amerikai légierő új-mexikói és texasi kutatólaboratóriumaiban fejlesztették ki, a haditengerészet többlépcsős programjának keretében.
A Pentagon képviselői által ismertetett 'non-lethal' (nem halálos) fegyvert arra szánják, hogy energiasugárral kergesse el az ellenséget. A fájdalom mellett kellemetlen zajhatás is éri a célba vett személyt.

Gyorsbeavatkozású ENSZ járőr Szomáliában
A fegyvert tömegoszlatásra és békefenntartásra lehetne használni, amikor halálos eszközre nincs szükség. Az 'active denial' néven emlegetett technológiát az amerikai légierő új-mexikói és texasi kutatólaboratóriumaiban fejlesztették ki, a haditengerészet többlépcsős programjának keretében.

Az amerikai védelmi erők tagjai ezzel a forradalmi rendfenntartó eszközzel az éles lőfegyverek hatásos alternatíváját kapják készhez - mondta az AP-nek George P. Fenton ezredes, a kutatási program Quantico-ban (Virginia állam) működő részlegének igazgatója.

A fegyvert arra hozták létre, hogy milliméteres hullámhosszú mikrohullámok kibocsátásával megállítsa az előretörő embereket. A sugár képes az áldozat bőrének felszínét hirtelen felmelegíteni. Másodpercek sem telnek el, és a személy fájdalmat érez, amely a hivatalos személyek megfogalmazása szerint hasonló, mint amikor megfogunk egy forró villanykörtét.

Ez egy hasonló fájdalom, mint amit égéskor érzünk. Annyi a különbség, hogy a bőrt érő behatás nem elég intenzív ahhoz, hogy károkat okozzon - állította Rich Garcia, a légierő Új-Mexikóban, a Kirtland légibázison működő kutatólaboratóriumának szóvivője.

Szomália: röplapokat osztogatnak a lakosságnak
A szomáliai békefenntartás 1992/93-as kudarca után a Pentagon komoly erőfeszítéseket tett a non-lethal fegyverek kifejlesztése érdekében. Az afrikai országban a katonák olyan városi frontvonalakon kerültek tűzvonalba, ahol ellenséges civil lakosság vette körül őket. Kirtlandban a fegyverek prototípusát kecskéken és embereken tesztelik a következő hónapban - mondta a bázis szóvivője.

Amikor eléri a bőrt a sugár, aktiválja a fájdalmat közvetítő szenzorokat, és hirtelen nagy fájdalmat érez az illető. De nincs égési vagy más sérülés, ez valóban egy nem halálos fegyver - mondta Garcia.

A haditengerészet saját adatai szerint az elmúlt évtizedben 40 millió dollárt fordított a fegyver kifejlesztésére. A tömegoszlató eszközt a Humvee (más néven Hummer) terepjárókra kívánják felszerelni. Később szóba jöhet a használata repülőgépeken és hajókon is. A fegyver első példányai 2009 körül lesznek bevethetők - jelentették ki a haditengerészet illetékesei.

A Human Rights Watch katonai tanácsadója, William Arkin eközben megkérdőjelezi, miért volna biztonságos fájdalmat okozó fegyvert alkalmazni ellenséges viselkedésű civilekkel szemben. Mi lesz a tömegben tartózkodó gyerekekkel? - teszi fel a kérdést. Mi történik azzal, aki tovább közelít, a fájdalmat okozó mikrohullámú eszköz felé? És ha a tömeg első soraiban állók pánikba esnek amikor a nagy teljesítményű sugár eléri őket? Vizsgálták-e vajon, mi történik, ha az energianyaláb valakinek a szemére fókuszálódik? Ha pedig valóban nyom nélkül alkalmazható, kiváló kínzóeszköz is lehetne belőle - fogalmazta meg kétségeit William Arkin.