Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kattints a nyelveddel

2008.09.21. 09:34
Egy amerikai egyetemen olyan eszközt fejlesztettek ki, mellyel a legtöbb gerincsérült is könnyedén irányíthat különféle berendezéseket. A szájba helyezett elektróda segítségével a nyelvükkel adhatnak különböző utasításokat.

A súlyos balesetet szenvedők egy részénél, ha a gerinc is megsérül, a végtagok is lebénulnak. Az ilyen problémával küzdő emberek nem tudják irányítani a számítógépüket, a háztartási berendezéseiket de még a kerekesszéküket sem. A technológusok számára komoly kihívást jelent olyan input eszközök tervezése, mellyel megfelelő számú különböző parancs adható ki és a mozgássérült kényelmesen tudja használni hosszabb időn keresztül is.

Az amerikai Georgiai Műszaki Egyetem munkatársai olyan rendszert hoztak létre mely megoldást nyújthat ezekre a problémákra. Súlyos gerincsérülések esetén a végtagok bénulása ellenére a nyelvmozgatás általában problémamentes. Ezt a szervünket nem a gerincvelőből, hanem közvetlenül az agyból kiinduló idegpályák irányítják. A fejlesztők ezért olyan input eszközt terveztek, melyet nyelvük mozgatásával vezérelhetnek a felhasználók.

A mérnökök egy apró mágneses jeladót tettek a nyelv hegyére. Az arc alsó részéhez pedig kívülről olyan érzékelőket helyeztek, melyekkel pontosan meg tudják határozni a nyelv pozícióját a szájüregben. A készülék vezeték nélkül továbbítja a jeleket egy számítógépnek. Így a berendezés segítségével a kurzort, vagy éppen a kerekesszéket is irányíthatja a mozgássérült. A rendszer annyira pontos, hogy akár minden foghoz különböző parancsokat rendelhetünk. Így a felhasználó a nyelvét a megfelelő fogához érintve irányíthatja háztartási eszközeit.

A "nyelv-egér" rendszer további előnye, hogy az agy-számítógép interfész típusú, az agy elektromos jeleit feldolgozó, gondolatvezérelt input eszközökkel ellentétben, nagyon könnyen használható. Nem igényel hosszas kalibrálást a felhelyezése. A felhasználói tesztek során az alanyok 5 perc alatt elsajátították egy kerekesszék irányítását a nyelvük mozgatásával.