16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Étolajat a traktorba!

2000.06.28. 20:08
David Lynch filmjébe illő jelenetet valósított meg pár brit egyetemi hallgató, amikor traktorral végigutaztak Nagy-Britannián- adta hírül a SkyNews. A dologban azonban nem is az utazás ténye a különleges, hanem a jármű, illetve annak motorja, ami használt étolajjal működik. A kis utazás alatt a hallgatók rengeteg házba csöngettek be, ahonnan elkérték a ,,fáradt" olajat, hogy továbbhaladhassanak.
Ezekben a benzináremeléssel terhes időkben bizony sokaknak megfordul a fejében, hogy mivel lehetne még hajtani egy gépkocsit, elektromos és gázüzemű autók születnek, illetve napenergiát felhasználó járműveket építenek. Léteznek hibridek, amelyek benzint és egyéb energiaforrást, általában villamos energiát használnak. Ezen kívül folynak a kísérletek más üzemanyagokkal, amelyeket általában újrahasznosítással nyernek.

Az alternatív üzemanyagok körébe ismét befurakodott a bio-dízel
Az alternatív üzemanyagok körébe ismét befurakodott a bio-dízel. Habár a megvalósítási metódus sokkal hatékonyabb, mint ahogy azt hazánkban dr T. teszi, mégis hasonló. Vegyünk egy anyagot, amit már nem hasznosíthatunk hathatósan újra, legalábbis mi úgy hisszük. Lehet az trágya, haszonnövények haszontalan részei, vagy egy kis étolaj, amiben előzőleg a krumplit sütöttük. Megfelelő technikával ezeket még üzemanyagként felhasználhatjuk, igaz a megfelelő technikák egészen eddig hiányoztak.

Hála azonban néhány lelkes diáknak lehetővé válhat a használt háztartási étolaj újrahasznosítása. A diákok kidolgoztak egy módszert, amelynek segítségével az étolajat dízelolajjá alakíthatták, némi egyéb kemikália hozzáadásával. A Massey Ferguson típusú traktor, mert nem standard MTZ-vel járnak a britek, három hete indult el Skócia északi csücskéből, hogy június 15-én megérkezhessen Wales-be.

A kis utazás alatt rengeteg házba csöngettek be, ahonnan elkérték a ,,fáradt" olajat, hogy továbbhaladhassanak. Utazásuk nem maradt visszhang nélkül és hamarosan olyan népszerűek lettek, hogy a városkákban az iskolások otthon összegyűjtötték az olajat anyuci fritőzéből, hogy a traktorba önthessék. Így sikerült megtenni a nem kis utat, hiszen hiába a környezetbarát üzemanyag, a gép attól még mérföldenként 4 és fél litert fogyasztott.

Az eljárás során az olajat leszűrik, hogy ne maradjon benne semmilyen szennyeződés, hiszen a motort könnyen tönkreteheti egy-két krumplimaradvány vagy némi zsemlemorzsa. Ezek után metanolt és kálium hidroxidot adnak hozzá, majd beleöntik a motorba. Az eljárásban az a különleges, hogy a gépen semmiféle módosítást nem kellett végrehajtani, vagyis hagyományos üzemanyaggal ugyanúgy működik, mint a használt étolajból készült keverékkel.

A kísérlet egyike volt azoknak az ösztönző feladatoknak, amellyel a brit kormány szeretné rávenni a fiatalokat, hogy óvatosabban bánjanak a természet kincseivel, illetve hasznosítsanak újra mindent, amit csak lehet. A z összes újítás közül ez volt a legjobb, a többi úgy tűnik elsikkadt, vagy csak eltörpült a hatalmas napokkal és virágokkal díszített, hippi korszakot idéző traktor mellet, ami ,,végigszáguldott" Britannián.

Azért megnyugtatták a nagyközönséget, hogy még nem kell otthon tonnaszámra sütni a krumplit, halat s mi jó falat, a technika egyelőre még nem tökéletes, habár egy traktor motorja már el tudja viselni, még nem tudni, hogy mit tenne egy autó motorjával. Másrészt a keverési arány, illetve a technika sem ismert, valószínűleg nem találomra öntik bele a szereket, és nem kézzel keverik ki az üzemanyagot.

A környezetvédelmi miniszter mindenesetre nagyon büszke a fiatalokra, akik - mint mondta - a hagyományos brit környezetvédelmi eszme megtestesítői.  • Tippek
  • Bankszámla