Piroska
3 °C
3 °C

Ausztrál tudósok kapták az orvosi Nobelt

2005.10.03. 12:37
Két ausztrál tudós, Barry J. Marshall és J.Robin Warren kapta az idei orvosi Nobel-díjat, jelentette be hétfőn a stockholmi Karolinska intézet. A két kutató egy gyomorhurutot és fekélyt okozó baktérium felfedezéséért kapta a magas elismerést.

Warren és Marshall megállapította, hogy az emésztőrendszeri betegségeket előidéző gyulladásokat a Helicobacter pylori nevű baktérium okozza. Ez a kórokozó minden ember gyomrában előfordul időnként, és csak akkor okoz gondot, ha hosszabb ideig megtelepszik. Ilyenkor ugyanis megtámadja a nyálkahártya védelmi rendszerét és így a sósav már a sejteket is károsítani tudja.

Az 1937-es születésű perth-i patológus, J.Robin Warren figyelt fel először a baktérium és gyomorhurut, valamint a gyomorfekély közötti összefüggésre, miután megfigyelte, hogy pácienseinek felénél az élőszövet-vizsgálat baktériumoszlopok képződését mutatta ki a gyomor alsó részében és hogy különösen azon a tájékon voltak gyulladásra utaló jelek, ahol ezek a baktériumok jelentkeztek. Az ő vizsgálatai alapján sikerült munkatársának, az 54 éves Barry J. Marshallnak kitenyésztenie a baktériumot.

Az orvosi Nobel-díjat tavaly is megosztva kapta két tudós: akkor az amerikai Richard Axel és Linda B.Buck vehette át a díjat a szaglás területén végzett kutatásokért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!