Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ausztrál tudósok kapták az orvosi Nobelt

2005.10.03. 12:37
Két ausztrál tudós, Barry J. Marshall és J.Robin Warren kapta az idei orvosi Nobel-díjat, jelentette be hétfőn a stockholmi Karolinska intézet. A két kutató egy gyomorhurutot és fekélyt okozó baktérium felfedezéséért kapta a magas elismerést.

Warren és Marshall megállapította, hogy az emésztőrendszeri betegségeket előidéző gyulladásokat a Helicobacter pylori nevű baktérium okozza. Ez a kórokozó minden ember gyomrában előfordul időnként, és csak akkor okoz gondot, ha hosszabb ideig megtelepszik. Ilyenkor ugyanis megtámadja a nyálkahártya védelmi rendszerét és így a sósav már a sejteket is károsítani tudja.

Az 1937-es születésű perth-i patológus, J.Robin Warren figyelt fel először a baktérium és gyomorhurut, valamint a gyomorfekély közötti összefüggésre, miután megfigyelte, hogy pácienseinek felénél az élőszövet-vizsgálat baktériumoszlopok képződését mutatta ki a gyomor alsó részében és hogy különösen azon a tájékon voltak gyulladásra utaló jelek, ahol ezek a baktériumok jelentkeztek. Az ő vizsgálatai alapján sikerült munkatársának, az 54 éves Barry J. Marshallnak kitenyésztenie a baktériumot.

Az orvosi Nobel-díjat tavaly is megosztva kapta két tudós: akkor az amerikai Richard Axel és Linda B.Buck vehette át a díjat a szaglás területén végzett kutatásokért.