Géza
-11 °C
-4 °C

Olvasnak az agyunkban a nanorobotok

2005.09.19. 11:10
A nanotechnológia a kutatók szerint olyan áttörést hoz majd a számítástechnikában, hogy pár évtizeden belül a gépek okosabbak lesznek, mint az egész emberiség együttvéve.

A Lucent kutatócég szerint a számítógépek hatvan éven belül okosabbak lesznek, mint az összes ember együttvéve – írta meg a Register. Először a szagló és szagos telefonok érkeznek meg, a következő öt-tíz évben. A kutatócég szerint rövidesen lehetővé válik, hogy a hálózaton keresztül átjöjjön nem csak beszélgetőtársunk hangja, hanem illata is. Ugyanekkor a készülékek már képesek lesznek arra, hogy felismerjék a hívó mimikáját is.

Mindent tudnak

Persze ennek hasznossága vitatható, főleg hogy a videotelefonálás már nálunk is megvalósulni látszik, tehát nem kell leolvasni a beszélgetőparner arcát, ha láthatjuk is azt. Érdekesebb, hogy a kutatók szerint 2015-ben már a gondolatainkban olvasnak a telefonok, így elég lesz elképzelnünk, akivel beszélni akarunk, máris tárcsáz a készülék.

A társaság szerint mindezt a nanotechnológia teszi majd lehetővé. Ha a nanotechnológia a fejlesztés részévé válik, az olyan teljesítménynövekedéssel járhat, hogy 2060-ra a gépek információfeldolgozó-képessége nagyobb lesz, mint az összes emberé együttvéve.

Ha a kutatócég nem téved, ezek a gépek már azelőtt tudni fogják, hogy telefonálni akarunk, mielőtt az egyáltalán eszünkbe jutna. Ebben az esetben viszont azt is tudni fogják, hogy mit válaszolnánk majd a hívónak. Így aztán ha észreveszik, hogy valamelyik fél nincs már vonalban, nyugodtan folytathatják a beszélgetést nevünkben, anélkül, hogy ez bárkinek is feltűnne.