Jusztina
10 °C
27 °C

Az orángután húsz éven belül kipusztulhat

2003.09.30. 23:04
Az indonéz rendőrség nem tudja megállítani az illegális fakitermelést, ezért az orángutánok élőhelye folyamatosan zsugorodik. Az emberszabásúakat tanulmányozó harvardi kutatócsoport szerint az orángutánok tíz-húsz éven belül eltűnhetnek a bolygónkról.
Az elmúlt években jelentősen nőtt a fakitermelés, és a favágók már nemcsak a folyók partján, hanem a dzsungel mélyén, a majmok élőhelyén is dolgoznak, írta Cheryl Knott a National Geographic októberi számában.

Knott az indonéziai Gunung Palung Nemzeti Parkban élő orángutánok viselkedését tanulmányozza. A park a teljes orángután-populáció egytizedének, körülbelül 2500 egyednek az otthont. Az orángutánok egyébként kizárólag Indonézia és Malajzia őserdeiben élnek.

A kutatónő elmondása szerint Indonézia kormánya elkötelezte magát az orángutánok védelme mellett, és időnként rendőrségi ellenőrzést tart az emberszabású majmok élőhelyén, de a rendőrök távozása után a favágók rendszerint visszatérnek.

Fejlődő majmok

Az orángutánok - akárcsak a többi emberszabású majom – az ember közeli rokonai. A kutatók nagyon sokat megtudtak róluk az utóbbi években. Knott szerint az egyik kolónia primitív eszközöket használ, és a tudásukat átadják az utódaiknak. Egy másik csoport tagjai pedig bizonyos körülmények között egyedülálló hangokat adnak ki magukból.

Az orángutánok szinte az egész életüket a fákon töltik, és azok gyümölcseivel táplálkoznak. A kutatónő szerint az általa tanulmányozott területen több száz fát vágtak ki, és a feldarabolt rönköket a folyón úsztatják le a piacokhoz.