Piroska
-1 °C
5 °C

Ön dönt: agyal, vagy élvez

2005.06.22. 11:40
Orgazmus közben az agy bizonyos részei deaktiválódnak, és így lebuktathatók az orgazmust színlelő nők, állítja egy holland kutató, aki tizenhárom szeretkező nőn és tizenegy férfin tesztelte elméletét. A magyar tudósok nem tudnak olyan eszközről, ami mozgás közben értékelhető eredményeket közöl az agyról. Orgazmuskutatás, tudományosan.

A gröningeni egyetem kutatói kimutatták: az agy különböző területeinek vizsgálatakor bizonyítható, hogy egy nő színleli vagy valóban átéli az orgazmust a szexuális együttlét során. "A nők meglehetősen jól tudják imitálni az orgazmust, de olyankor semmi nem történik az agyukban" - mondta hétfőn Gert Holstege professzor egy ötezer-háromszáz kutató részvételével zajló négynapos nemzetközi konferencián, amelyet az európai Reprodukciós és embriológiai társaság (ESHRE) szervezett.

Kikapcsol a nő agya?

"Azt szerettük volna megvizsgálni, hogy mi történik az agyban az orgazmus közben" - magyarázta Gert Holstege, a kutatás vezetője. Eredményei szerint amikor egy nő valóban átéli az orgazmust, agyának fájdalom- és érzelemirányításért felelős területe kikapcsol, míg ugyanaz a terület a színlelt orgazmus esetében aktív marad. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a tudatosságért felelős kéregállomány a színlelt szexuális öröm esetében aktív, míg a valódi orgazmus alatt kikapcsol.

Dr. Benoist György idegsebész, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet (OITI) igazgatóhelyettese az Indexnek azt mondta, bár az orgazmuskutatással kapcsolatban nem kompetens, az agy szenzoros vizsgálatához ért, és mégsem tud olyan eszközről, amely az orgazmushoz szükséges mozgás közben értékelhető eredményeket közöl az agyról.

"Mivel nem esik szó arról, hogy pontosan milyen szenzorral vizsgálták az agyat, emiatt ez jelenthet statikus izotópos vizsgálatot, jelenthet MRI-t is, de valószínűbb, hogy EEG-ről vagy PET-ről volt szó. Az előbbi az agy elektromos változásait elemzi, utóbbi pedig az agyi anyagcsere-változást mutatja. Mindkettőnél alapfeltétel azonban, hogy a fej rögzített legyen, így az orgazmus vizsgálatára véleményem szerint nem alkalmazható" - magyarázta az OITI igazgatóhelyettese.

Gyanús módszertan

Holstege és kollégái tizenhárom nőt és tizenegy férfit vizsgáltak meg, írta a BBC. Az 'Ember szexuális viselkedésének neurobiológiája' című előadásában a kutató elmondta, a tizenkilenc és negyvenkilenc év közötti kísérleti személyek mindegyike önként jelentkezett a kutatásra, amelynek során szexuális tevékenység közben vizsgálták agyukat. A kísérletvezető az orgazmus közben az agyról készített felvételeket hasonlította össze a nyugalmi állapotban készített agyi felvételekkel.

"Ezeknek a rendkívül fontos agyi területeknek a kikapcsolása szükséges az orgazmus megvalósulásához. Ez azt jelenti, ha valakiben félelem él, vagy valamitől nagyon szorong, az orgazmus elérése nagyon nehéz lesz" - állítja Holstege.

"A holland kutató eredményei viszont egybevágnak a magyar Orgazmus Klinika vezetőjének, Dr. Tóth Emesének véleményével, aki a terápia során azt javasolja pácienseinek, hogy ne tudatosan, a "fejükkel" akarjonak szeretkezni, hanem valóban élvezzék, amit csinálnak. Felfigyeljenek az új dolgokra, élvezzék a szeretkezést, és ne az járjon egyfolytában a fejükben, mit gondolhat vagy érezhet a másik - tanácsolja Dr. Tóth.

Vagy van, vagy nincs

Dr. Benoist szerint a holland kutatás legaggályosabb pontja épp a módszertana. "Tizenhárom személy vizsgálatából orvostudományi kérdésekben nem lehet szignifikáns következtetéseket levonni" - fogalmaz. Dr. Haller József neurobiológus, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének kutatója viszont azt mondja, hogy ennek a jelenségnek a vizsgálatához elegendő a tizenhárom fős minta is. "Ez egy olyan jelenség, aminek a varianciája kicsi, vagyis nagyon hasonló a nőknél. Tehát vagy aktiválódik valami, vagy nem. Így ez nem olyan, mint például a depresszió, aminek nagyon sok fajtája van, ezért nagyobb mintán kell vizsgálni" - mondta a neurobiológus, majd hozzátette, Holstege megbízható kutató, de nem szabad elfelejteni, hogy még nem publikált adatokról szólt a beszámolója.

Ugyanakkor Haller József sem tud olyan eszközről, ami mozgás közben is tudományos értelemben értékelhető adatokat szolgáltat az agyról. A magyar kutatók tehát szintén kíváncsian várják, hogy milyen eszközzel mérte holland kollégájuk az adatokat, ugyanis a partner általi szexuális stimulációt követő orgazmus közismerten mozgással jár.

Holstege tervei szerint további kutatásokat végez majd a nők és férfiak agyának orgazmus közbeni összehasonlítására. Egyelőre csak azt sikerült kimutatnia a férfiakkal agyával kapcsolatban, hogy a nők agyához képest eltérő terület aktiválódik és kapcsol ki a szexuális stimuláció hatására.