Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Óriási skorpiót találtak

2007.11.21. 07:25
Egy megkövesedett, 2,5 méter hosszú tengeri skorpió ollóját találták meg európai kutatók.

A 390 millió éves leletet egy németországi kőbányában találták, írta meg a BBC. A Jaekelopterus rhenaniae névre keresztelt állat egy folyóban vagy mocsárban élhetett. Az eurypteridák közé tartozó skorpió a modern szárazföldi skorpiók kihalt vízi őse lehetett.

A skorpió mérete felveti, hogy a pókok, rovarok, rákok és hasonló teremtmények nagyobbra nőhettek, mint az korábban gondoltuk, mondta el a feltárást végző csapat vezetője.

Maga az olló 46 centiméter hosszú, amiből következtetni lehet az állat méreteire: valószínűleg lényegesen nagyobb volt, mint egy átlagos ember, hossza elérhette a 2,5 métert.

A mostani lelet felülmúl minden korábbit, ez a skorpió legalább fél méterrel nagyobb, mint az eddig talált legnagyobb. Még érdekesebb az összevetés a késői leszármazottakkal: a ma élő legnagyobb skorpió 30 centiméteres lehet, ennek másfélszer ekkora csak az ollója, lelkendezett Dr. Simon Braddy, a Bristoli Egyetem munkatársa.

Ekkora ízeltlábúak akkoriban jöhettek létre, amikor a légkörben lényegesen nagyobb volt az oxigéntartalom. Ilyenkor születtek meg a gigantikus szitakötők és a hatalmas csótányok is. Egy idő után azonban sem a légköri körülmények, sem a túlélési esélyek nem tették lehetővé az óriási méretet.

Dr Braddy szerint a nagyméretű rovarok könnyen zsákmányul eshettek volna a még nagyobb gerinceseknek, ezért a túlélést a töpörödés jelentette: amit nem látnak, azt nem lehet megenni.