Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Áttörés a humán őssejt-kutatásban

2003.02.12. 09:32
Egy kutatócsoportnak sikerült genetikailag manipulálnia az őssejteket, így azokból hatékony gyógyászati eszközöket lehet készíteni. A tudósok az új módszerrel képesek irányítani az őssejtek fejlődését, tehát könnyebben tudnak azokból idegsejteket, szívizom-sejteket vagy hasnyálmirigy-sejteket előállítani.
A Wisconsin Egyetem kutatóinak egy egereken rutinszerűen alkalmazott eljárással sikerült kitörölniük az embrionális őssejtekben egy ritka genetikai betegség (Lesch-Nyhan-szindróma) génjét. "Ez lehetővé teszi számunkra a teljes emberi génkészlet manipulálását" - nyilatkozta a CNN-nek Dr. Thomas Zwaka, orvos és molekuláris biológus, aki A. J. Thomson őssejt-kutatóval együtt készítette el a tanulmányt.

Thomson laboratóriuma a világon elsőként tudott embrionális őssejteket előállítani. Ezek az őssejteket azokból az embriókból szerezték, amelyeket a lombikbébi-programra jelentkező párok nem használtak fel. A megtermékenyített, de mindössze néhány alkalommal osztódott petesejtekből kinyert őssejteknek még bármilyen típusú sejtté képesek átalakulni, az öregebb sejtek működését azonban már sokkal nehezebb átprogramozni.

Univerzális donorok hozhatók létre

Az embrionális őssejtek sajnos túl sok mindenre "emlékeznek", ezért a kíván szövet helyett gyakran egy különféle sejtekből álló massza, úgynevezett vegyes daganat (teratoma) jön létre. Az új eljárással azonban a gének manipulálhatók lettek, így a tudósok jobban tudják irányítani a sejtek fejlődését. Például ki tudják vágni azokat a géneket, amelyek azt közlik az immunrendszerrel, hogy idegen anyag került a szervezetbe. Ennek köszönhetően univerzális donorsejteket lehet létrehozni, amelyeket bárkibe be lehet majd ültetni a kilökődés veszélye nélkül.

A kutatók abban reménykednek, hogy ezek a sejtek képesek helyettesíteni például a Parkinson-kór által elpusztított idegsejteket. Zwaka kutatócsoportja jelenleg dopamint előállító agysejteket akarnak létrehozni, mert ezek a sejtek elpusztulnak a Parkinson-kórtól.

Az új eljárás ráadásul helyettesítheti a vitatott terápiás klónozást. A klónozás során a páciens egy sejtjéből egy korai embriót állítanak elő, amelyből ki lehet nyerni az őssejteket. Ez azonban igen vitatott módszer, ugyanis a folyamat során emberi lény, egy embrió keletkezik, amelyet később elpusztítanak.  • Eladnék
  • Hírek