Lukács
1 °C
14 °C

2068-ra teljesen eltűnhet az ózonlyuk

2006.09.01. 11:20
Amerikai klímakutatók szerint a Földet védő ózonréteg 1980 óta megfigyelt vékonyodása nemhogy megállt, de a század közepére a lyuk teljesen eltűnik.

A kutatócsoport 25 évig elemezte az ózonlyukat, és arra jutott, a sztratoszféra ózontartalmú rétegének vékonyodása 1997-ben megállt. Az ózonréteg a Nap káros ultraviola sugárzása ellen védi a Földet, de a környezetre ártalmas vegyi anyagok (főként a CFC-k, a klórt és fluort tartalmazó szénhidrogének) kibocsátása miatt jelentősen elvékonyodott.


Jó ötlet volt tiltani a dezodort

Eun-Szu Jang, a Georgia Technológiai Intézet kutatója szerint az ózonréteg regenerálódása az 1987-es, nemzetközi Montreáli Egyezménnyel indult, ami limitálta az ózonkárosító vegyületek kibocsátását. "A mai eredmények igazolják a Montreáli Egyezményt, amely sikeresen megállította a sztatoszféra ózonrétegének vékonyodását. A jelenlegi "gyógyulási ütemmel" az ózonréteg a század közepére visszanyerheti 1980-as állapotát. Először akkor vették észre a tudósok, hogy bizonyos emberi tevékenységek káros hatással vannak a rétegre" - fogalmazott Jang a Yahoonak eljuttatott közleményében.

2068-ra

A most bemutatott tanulmány előzményének tekinthető a NASA kutatóinak júniusi prognózisa. Ekkor a klímatudósok azt állították, az ózonlyuknak nevezett elvékonyodott terület az Antarktisz felett a korábban feltételezett időpontnál húsz évvel korábban, 2068-ra eltűnhet.