Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Takaríthatnak az oroszok Pakson

2006.09.27. 21:51
Soha, sehol nem történt még olyan típusú nukleáris baleset, mint Pakson a 2003. április 10-ről 11-re virradó éjszakán. Egy tisztítótartály konstrukciós hibája miatt harminc kazettányi, összesen négy tonna erősen radioaktív urándioxidot tartalmazó fűtőelem túlhevült, majd szétrobbant vagy megrepedezett. A kazettákból kiszóródott sugárzó törmelék a tisztítótartály aljára süllyedt. Több mint három év elteltével most megkísérlik eltávolítani onnan.

Október első felében végre megkezdik a sérült fűtőelemek kiemelését a paksi atomerőmű kettes blokkjának elfuserált tisztítótartályából - jelentette be az atomerőmű vezetősége a nyomaték kedvéért az egyes és kettes ikerblokk reaktorterében megtartott sajtótájékoztatón, atomerőművi egyenfehérbe öltöztetett médiamunkások előtt. A kettes blokk mögött már ott tornyosul az a 24,7 tonnás, 14 méter magas munkaplatform, amelyet nemsokára daruval a reaktor melletti aknába, a problémás tisztítótartály fölé eresztenek. Negyvenöt orosz vendégmunkás dolgozik majd benne két műszakban, hetven féle célszerszámmal, míg grammonként ki nem lapátolják a sugárzó atomszemetet a hűtővíz alól.

Precedens nélküli eset

A 2003 áprilisi, a nemzetközi nukleáris eseményskálán hármas fokozatúnak minősülő súlyos üzemzavart követő vizsgálatok szerint a reaktorból magnetitlerakódás miatt kiemelt fűtőelem-kazetták a tisztítótartály nem megfelelő hűtése miatt hevültek túl. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szakértői szerint a tartály konstrukciója nem felelt meg a nemzetközi biztonsági szabványoknak. A konstrukciós hibáért a tartályt tervező és gyártó Framatome ANP francia-német konzorcium vállalta a felelősséget. A Paksi Atomerőmű velük peren kívül egyezett meg a kártérítés állítólag mesés, ám nyilvánosságra nem hozott összegéről, ugyanakkor azt is elismerték, hogy a tartályt engedélyező magyar szakembereknek sem tűnt fel a hiba.


Klikk!

A kettes blokkot másfél évvel később, 2004. szeptemberében újraindították, a széttört, megrepedezett kazettákkal, és a belőlük kiszóródott, erősen radioaktív törmelékkupaccal megrakott tisztítótartály azonban azóta is ott pihen mellette. Bár a tisztítótartályban olyan bórsav koncentrációt alakítottak ki, ami a paksi szakemberek szerint a sérült fűtőanyagrudak és kazetták bármilyen elrendeződése esetén megakadályozza a láncreakció lehetőségét (ami eleinte komolyan felmerült), sokáig csak találgatni lehetett, hogyan fogják a tönkrement üzemanyagot a reaktor közvetlen közeléből eltávolítani. Ilyesmire ugyanis még sehol nem volt precedens.

A szokatlan nagytakarításra pályázatot írt ki az atomerőmű, amelyre mindössze két cég jelentkezett: a tisztítótartállyal már leszerepelt francia Framatome, és az üzemanyagkazettákat gyártó orosz beszállító, a TVEL. A többi meghívott atomcég ajánlatot sem nyújtott be a lehetetlennek tűnő feladatra. A kétkörös magyar bírálat - nem meglepő módon - az orosz ajánlatot értékelte jobbnak, az erőmű már 2003. szeptemberében megállapodott a TVEL-lel. Azóta viszont többször is elhalasztották a helyreállítás megkezdésének tervezett időpontját. Az erről készült szakvéleményeket és kockázatelemzéseket nem hozták nyilvánosságra, noha civil szervezetek pereket is indítottak emiatt. Hogy hogyan fogják csinálni, sokáig csak találgatni lehetett.

Alapos felkészülés

A szerdai sajtótájékoztatón aztán kiderült, hogy az előkészületek a művelet rendkívül kockázatos mivolta és a minden munkafázisra kiterjedő engedélyeztetési eljárások miatt húzódtak el. Mivel a biztonság az elsődleges prioritás, időkorlát továbbra sincs a helyreállítási munkákra, akkor lesz vége, amikorra biztonságosan be lehet fejezni. Az utolsó engedélyt szeptember 7-én adta ki az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága a projekt végrehajtására. Október elején a kettes blokk leállításával kezdik.

A baleset óta elmúlt három és fél év alatt kamerákkal feltérképezték a sérült tisztítótartály belsejét: van olyan kazetta is, amely teljesen kettészakadt, a tartály fenekén jókora kupacban, néhol másfél méter magasan áll a radioaktív törmelék. A felvételek alapján az oroszok Dimitrovgrádban elkészítették a tisztítótartály és a törmelék makettjét, megtervezték és legyártották a törmelék eltávolítására szolgáló célszerszámokat és tároló tokokat. 2005. márciusában Pakson sugármentes, "imitált" üzemanyagtörmelékkel, egy teljes léptékű tisztító tartály maketten, az egyes blokk melletti aknában teszteltek.

Manipulátorok a platformon

A takarítás hosszas kézimunkát igényel. A tisztítótartály fölé eresztett hatalmas acélplatformon a TVEL negyvenöt orosz szakembere váltja egymást két műszakban, öt magyar műszakvezető irányításával. Maga a platform egy hatalmas acélcső, melynek belsejébe létrán lehet lejutni, alján pedig nyílások vannak a szerszámoknak és ólomüveg ablakok a törmelék megfigyelésére. A platform alját több méter hűtővíz választja el a sérült kazettáktól és a törmeléktől, ez biztosítja a platformon dolgozók "biológiai védelmét". A platformot az akna mélyére, a vízfelszín fölé eresztik, az akna falát már korábban lemosták, sugármentesítették.

A tisztítótartály tetejére, a hűtővíz alá még a platform beengedése előtt egy peremet eresztenek, ebbe illeszkednek azok a tokok, amelyekbe a törmeléket pakolják a sokféle manipulátorral. A mechanikus műveletekhez hetven féle szerszám készült, hosszú rudak végére szerelve. Fúrók, vágók, fogók, hurkok, villák, markolók, ollók, csipeszek. A legapróbb darabokat egy víz alatti porszívóval gyűjtik majd össze. A platformon dolgozók kamerák és kémlelőnyílások segítségével irányítják az eszközöket. A törmelékkel megtelt tokokat az átrakódaru emeli át a pihentető medencébe, ahol a kiégett fűtőelemekkel azonos módon kezelik őket. A munkaplatformot öt-hétszer ki kell majd emelni az aknából, hogy a megtöltött tokokat üresre cseréljék.

Nem lesz láncreakció

Noha a művelettel kapcsolatos hatástanulmányokat, kockázatelemzéseket a civil szervezetek tiltakozása és perei ellenére sem hozták nyilvánosságra, az Index érdeklődésére Kovács József vezérigazgató határozottan közölte, hogy mérésekkel és számításokkal tudják bizonyítani, hogy a négy tonnányi nukleáris fűtőanyag megbolygatása nem indíthat be láncreakciót. Azt is megkérdeztük tőle, hogy milyen sugárterhelést kapnak a takarítóplatformon dolgozók: erre azt válaszolta, hogy nem lesznek nagyobb sugárterhelésnek kitéve, mintha a sajtótájékoztató helyszínéül is szolgáló reaktorcsarnokban dolgoznának.