Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Karantén helyett élve elégették a papagájokat

2002.10.03. 10:33
Tizennégy illegálisan Ukrajnába szállított értékes fehér papagájt égettek el élve a napokban, mert így döntött a dél-ukrajnai Herszon repülőterének állategészségügyi illetékese. Az okmány nélkül behozott madarakat huszonegy napra karanténba zárhatták volna, ám az illetékes a "megsemmisítés" mellett döntött. A madárvédők az eset alapos kivizsgálását követelik.
Az "illegális bevándorló" madarakra, amelyek értéke fejenként akár a tizenötezer hrivnyát (2814 dollár) is elérheti, az Egyiptomból érkező egyik gép csomagterében végzett ellenőrzés közben bukkantak rá. Megfelelő kísérő okmányok híján, az állategészségügyi szolgálata vezetőjének utasítására benzinnel leöntötték a dobozokat és elégették a bennük lévő madarakkal együtt.

Karantén is lehetett volna

A szolgálat munkatársai nem mind értettek egyet a főnöki döntéssel, egyesek szerint humánusabb megoldást is lehetett volna találni: huszonegy napra karanténba zárni az értékes szárnyasokat az esetleges fertőző betegségek kiszűrésére, majd értékesíteni őket. A repülőtér állategészségügyi szolgálatának ügyeletese a Kijevszkije Vedomosztyi lap megkeresésére csak annyit közölt, hogy a kollégák a törvény betűjének megfelelően jártak el.

Madárinfluenzát is hozhattak volna

Mikola Pacjuk, az agrárpolitikai minisztérium állategészségügyi illetékese szerint a madarak elégetése kötelező volt, tekintettel arra, hogy a gazda és okmányok nélkül behozott állatok esetében nem végeznek vizsgálatot, és karanténba sem helyezik őket. Márpedig a Nemzetközi Állatjárványügyi Iroda, amelynek Ukrajna 1994 óta tagja, megtiltja élő állatok és madarak behozatalát olyan térségekből, ahol például sertésvész, lépfene vagy száj- és körömfájás fordul elő. A papagájok is behurcolhattak volna az országba olyan betegségeket, mint például a madárinfluenza - mutatott rá a szakértő, megjegyezve, hogy tizenegy madár már az égetés előtt elpusztult.

Az állatok többségét visszaküldik

Pacjuk a lapnak elmondta, hogy magánúton gyakran kerülnek különböző madarak, kutyák, macskák, teknősbékák és más állatok Ukrajnába. Az idei év első nyolc hónapjában 1633 behozott állatot "tartóztattak le" a hatóságok, közöttük 176 volt háziállat. Egyeseket visszaküldtek, másokat - a megfelelő okmányok előkerülése esetén - átengedtek a határon, csak a papagájok esete végződött ilyen szomorúan.

Barbár lépés

Oleh Dudkin ornitológus, a biológiai tudományok kandidátusa, az Ukrán Madárvédelmi Társaság szakértője közölte: most először találkoztak ilyen barbár és indokolatlan lépéssel. Szerinte a madarakat karanténba kellett volna zárni, erre a vámhivatalokban megvannak a szükséges helyiségek. Két-négy hét alatt eldőlhet a sorsuk: visszaküldik vagy esetleg elhelyezik őket az állatkertben. Ideje speciális biológiai képzésben részesíteni a vámosokat - vélte.

A madárvédők nem zárják ki azt az eshetőséget sem, hogy a madarak mégiscsak életben vannak, az égetés csak porhintés volt. Mint Dudkin elmondta, nem egyszerű dolog fehér papagájokat élve elégetni, mivel előre megérzik a veszélyt és karmukkal-csőrükkel igencsak védekeznek. Másrészt viszont a ritka madarakkal való kereskedés a harmadik helyen áll a világon a kábítószer- és a fegyverkereskedelem után, a fehér papagáj pár ezer dollárt is kóstál. Summa summarum, a madárvédők az eset alapos kivizsgálását javasolják.