Gusztáv
3 °C
7 °C

Karantén helyett élve elégették a papagájokat

2002.10.03. 10:33
Tizennégy illegálisan Ukrajnába szállított értékes fehér papagájt égettek el élve a napokban, mert így döntött a dél-ukrajnai Herszon repülőterének állategészségügyi illetékese. Az okmány nélkül behozott madarakat huszonegy napra karanténba zárhatták volna, ám az illetékes a "megsemmisítés" mellett döntött. A madárvédők az eset alapos kivizsgálását követelik.
Az "illegális bevándorló" madarakra, amelyek értéke fejenként akár a tizenötezer hrivnyát (2814 dollár) is elérheti, az Egyiptomból érkező egyik gép csomagterében végzett ellenőrzés közben bukkantak rá. Megfelelő kísérő okmányok híján, az állategészségügyi szolgálata vezetőjének utasítására benzinnel leöntötték a dobozokat és elégették a bennük lévő madarakkal együtt.

Karantén is lehetett volna

A szolgálat munkatársai nem mind értettek egyet a főnöki döntéssel, egyesek szerint humánusabb megoldást is lehetett volna találni: huszonegy napra karanténba zárni az értékes szárnyasokat az esetleges fertőző betegségek kiszűrésére, majd értékesíteni őket. A repülőtér állategészségügyi szolgálatának ügyeletese a Kijevszkije Vedomosztyi lap megkeresésére csak annyit közölt, hogy a kollégák a törvény betűjének megfelelően jártak el.

Madárinfluenzát is hozhattak volna

Mikola Pacjuk, az agrárpolitikai minisztérium állategészségügyi illetékese szerint a madarak elégetése kötelező volt, tekintettel arra, hogy a gazda és okmányok nélkül behozott állatok esetében nem végeznek vizsgálatot, és karanténba sem helyezik őket. Márpedig a Nemzetközi Állatjárványügyi Iroda, amelynek Ukrajna 1994 óta tagja, megtiltja élő állatok és madarak behozatalát olyan térségekből, ahol például sertésvész, lépfene vagy száj- és körömfájás fordul elő. A papagájok is behurcolhattak volna az országba olyan betegségeket, mint például a madárinfluenza - mutatott rá a szakértő, megjegyezve, hogy tizenegy madár már az égetés előtt elpusztult.

Az állatok többségét visszaküldik

Pacjuk a lapnak elmondta, hogy magánúton gyakran kerülnek különböző madarak, kutyák, macskák, teknősbékák és más állatok Ukrajnába. Az idei év első nyolc hónapjában 1633 behozott állatot "tartóztattak le" a hatóságok, közöttük 176 volt háziállat. Egyeseket visszaküldtek, másokat - a megfelelő okmányok előkerülése esetén - átengedtek a határon, csak a papagájok esete végződött ilyen szomorúan.

Barbár lépés

Oleh Dudkin ornitológus, a biológiai tudományok kandidátusa, az Ukrán Madárvédelmi Társaság szakértője közölte: most először találkoztak ilyen barbár és indokolatlan lépéssel. Szerinte a madarakat karanténba kellett volna zárni, erre a vámhivatalokban megvannak a szükséges helyiségek. Két-négy hét alatt eldőlhet a sorsuk: visszaküldik vagy esetleg elhelyezik őket az állatkertben. Ideje speciális biológiai képzésben részesíteni a vámosokat - vélte.

A madárvédők nem zárják ki azt az eshetőséget sem, hogy a madarak mégiscsak életben vannak, az égetés csak porhintés volt. Mint Dudkin elmondta, nem egyszerű dolog fehér papagájokat élve elégetni, mivel előre megérzik a veszélyt és karmukkal-csőrükkel igencsak védekeznek. Másrészt viszont a ritka madarakkal való kereskedés a harmadik helyen áll a világon a kábítószer- és a fegyverkereskedelem után, a fehér papagáj pár ezer dollárt is kóstál. Summa summarum, a madárvédők az eset alapos kivizsgálását javasolják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!