Viola
-6 °C
-2 °C

Tudományos patkánydiszkont

2002.01.31. 18:50
Reformállatkereskedést nyitott az amerikai egészségügyi minisztérium, ahol a kutatók a legkülönbözöbb patkányritkaságokat szerezhetik be tudományos kísérleteikhez.
Kísérleti patkány
A columbiai Missouri Egyetem pincéjében megnyílt a világ első exkluzív, nonprofit patkánybutikja, hogy a kutatók minden kísérletükhöz alkalomhoz illő rágcsálót használhassanak fel. Az amerikai egészségügyi minisztérium által pénzelt patkányfarm ritka évjáratokat és genetikailag hegesztett modelleket egyaránt kínál.

Patkányritkaságok ínyenceknek

A tudományos kutatóélet slágercikkei az egerek listavezető helyét ostromló patkányok, azonban a ritkaságok száma elenyésző a hagyományos beszerzőhelyeken - panaszolta a minisztérium alá tartozó Nemzeti Kutatóellátó Központ. A helyzet orvoslására nyitotta meg a hivatal a Patkánykutató és Ellátó Közpotot.

Joyce McDonald, az állatbolt szóvivője szerint az üzletben van minden, ami egy kiadósabb kutatáshoz csak kellhet. A bolt nem veti meg az újdonságokat sem, ha valaki egy jófajta állatot barkácsol össze, készségesen hozzácsapják az aktuális kínálathoz.

Nonprofit vegyesbolt

A 6,7 millió állami dollárral létrehozott patkánykereskedés rengeteg beltenyésztésű, hibrid és genetikailag megborított fajt forgalmaz. A bolt létrehozásának ötletét a kereskedelmi vállalatok által hagyott piaci űr ihlette, ugyanis ezek a cégek szinte kizárólag a legpopulárisabb vérvonalakat terjesztik.

Az emberi betegségek modellezésére gyakran speciális vagy génkezelt fajokat használnak a kutatók. Így például az egyik széria agyát különböző vegyszerekkel mosták át, hogy a Parkinson-kór tüneteit szimulálja az állat.

Országos patkány-topten

A patkánybolt vezetősége, hogy felmérje a keresletet, országos slágerlistát szavaztat meg a legkeresettebb fajták között. A bolt bértenyésztésért mindössze egy jelképes összeget számol fel, lévén a tudomány komoly anyagi támogatást élvez az országban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!