Eleonóra
-1 °C
2 °C

Azonosítottak egy Pearl Harborban elesett matrózt

2003.12.10. 21:05
Pontosan 62 évvel azután, hogy japán bombázók Hawaii szigetén megtámadták a amerikai haditengerészet Pearl Harbor-i támaszpontját, sikerült azonosítani az USS Pennsylvania egyik elesett matrózát.
A csontváz és a fogazat vizsgálatával a szakértőknek sikerült megállapítani az áldozat személyazonosságát, közölte Washingtonban az amerikai védelmi minisztérium.

Eszerint a Missouri államból származó Payton Vanderpool fűtő földi maradványairól van szó. A Cowgillből származó férfi a kikötő szárazdokkjában álló USS Pennsylvania fedélzetén tartózkodott a támadás időpontjában.

Ismeretlen katona

A hajó legénységéből összesen 50 matróz és katona esett el, amikor 1941. december 7-én egy japán bombától felrobbant a közelben álló USS Downes hadihajó.

Payton Vanderpoolt a támadás után két nappal "ismeretlen katona" fejfa alatt hantolták el. A holttestet 1947-ben exhumálták, de a hadsereg szakértői ekkor sem tudták azonosítani a férfit, így újra eltemették.

Újabb nekifutás

Csak 2003-ban indult újra a kutatás a matróz személyazonossága után. A szakértők olyan információkhoz jutottak, hogy esetleg a Pennsylvania legénységéből származhat a több mint 60 éven keresztül névtelenül eltemetett áldozat. Payton Vanderpool a második az "ismeretlenek" közül, akit sikerült azonosítani.