Plútó tovább bolyong a magyar iskolákban

2006.08.29. 15:33
Megbolygatta a tudományos világot, hogy a Prágában ülésező csillagászunió kitagadta a Naprendszer bolygóinak sorából a Plútót. A legkisebb bolygó trónfosztása elvileg az iskolákat és a planetáriumokat is érinti. Sőt, még Halász Juditnak is fel kellene vennie a mikrofont.

A Nemzetközi Csillagászati Unió döntése a Plútó rajongói és a keresztrejtvény-írók mellett például a fővárosi Planetáriumot is rosszul érinti. Az intézmény vezetője, Lorentz Kinga azt mondja, a "Plútó-ügyre" ők is reagálni fognak, de azt nem tartja valószínűnek hogy az őszi kezdésre átszervezik a műsoraikat. Mint mondja, idő- és munkaigényes, hogy a Plútó a Planetárium műsoraiban is kisbolygóként szerepeljen.

Visszaszavaznák a "Pizzát"
Bár nyomoztunk utána, nem sikerült olyan, a magyar diákszlengben megragadt mondatot találnunk, mely a bolygók neveinek memorizálásában segítene. Az amerikai diákok eddig a "My Very Excellent Mother Just Sent Us Nine Pizzas" ("A kiváló mamám most küldött kilenc pizzát") mondatból tanulhatták meg, hogy a "Pizzas", vagyis a Plútó a Naprendszer legtávolabbi bolygója. Az új felállásra bár már érkeznek az ötletek, a végső döntést nyilván csak a memorizálással bajlódó diákok fogják meghozni.

A hetvenes évektől létező A Nap családja című műsorukban Halász Judit hangja segítségével mutatják be az általános iskolába járó korosztálynak a Naprendszert és annak bolygóit. Természetesen ebben a műsorban a Plútó még mint a Naprendszer legtávolabbi "gyermeke" szerepel. Az intézmény vezetője egyelőre nem tudta megmondani, hogy megvágható-e úgy a program, hogy a Plútó kikerüljön belőle. Megkerestük a műsor "hangját", Halász Juditot is, aki kérdésünkre azt mondta, szívesen segítene a Planetáriumnak, ha ez szükséges.

A Planetárium mellett az iskolákat is érinti a Plútó kegyvesztettsége. Az Indexnek nyilatkozó egyik általános iskolai földrajztanár szerint bár ők követik a szakterületüket érintő változásokat, nem reménykedik abban, hogy az iskola a közeljövőben felfrissíti a Naprendszert ábrázoló térképeit. "Bár egy jól menő iskolában tanítok, még mindig olyan térképeket használunk, amin a Szovjetunió látható" - avat be a magyar közoktatás rögvalóságába az általános iskolai tanár. Ha Szovjetúnió van, akkor nyilván a Plútó is marad még néhány évtizedig.

Online már lefokozták a Plútót
A Wikipedia online enciklopédia magyar verziójában szinte azonnal megjelent a változás. A Plútó szócikkben már arról olvashatunk, hogy "a Naprendszer egy törpebolygója, amelyet 2006 augusztusáig a Naprendszer kilencedik, legkisebb bolygójaként tartottak számon." A nyílt enciklopédia angol verziójában is követték a fejleményeket. Igaz, itt az ellentábor is képviseltette magát. A napokban ugyanis kisebb mozgalom alakult a weben a Plútó megmentésére. A Wikipedia Plútó szócikkének vandalizálása mellett pozitívabb fejleményei is vannak az újkeletű plutomániának, így például az tiltakozó aláírásgyűjtés és a proteszt póló-nyomás.

Azt szinte biztosra vette, hogy a tanárok többsége megemlíti majd a diákoknak, hogy a Plútó nem bolygója többé a Naprendszernek, függetlenül attól, hogy a tankönyveikben még ez szerepel. Azt azonban kétli, hogy a jövőre megjelenő tankönyvek mindegyike igazodni fog a fejleményekhez.

A Nemzeti Tankönyvkiadó Természettudományi Szerkesztőségében azt mondták, hogy az idei tankönyvekben ugyan még nem szerepel a friss fejlemény, de jövőre már elkészül a változtatás.

A középiskolások egyébként kilencedikben, a természetföldrajz keretei közt tanulnak csillagászatot. Az egyik szolnoki gimnázium földrajztanára szerint bár jó lenne, ha az iskolának lenne pénze lecserélni a régi térképeket, ő sem tartja valószínűnek, hogy ez a közeljövőben bekövetkezik. Ő egyébként abban bízik, hogy a földrajz atlaszban hamarabb megjelenik a nyolcbolygós Naprendszer-ábrázolás, s mivel a gyerekek ezt használják a tanulás során, kevésbé fontos, hogy az órán még a régi, kilencbolygós iskolai térképen kell megmutatni a Naprendszert.

A diákoknak egy-két évet kell várnia arra, hogy a földrajzi atlaszukban a Nap mellett csak nyolc bolygó szerepeljen, ugyanis a jelenlegi szabályzás mellett a szerkesztéstől kezdve az elbíráláson, az engedélyeztetésen át a tankönyvjegyzékbe vételig akár több mint egy év is eltelhet, így megtörténhet, hogy a diákok csak a 2008/9-es tanévben vehetik kezükbe a plútótlanított kiadványokat.  • Bérelnék
  • Bankszámla