16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Terminator 1.5

2000.05.18. 16:02
A Brandeis Egyetemen két kutató lefektette a polimorf robot alapjait. Ez az automata képes arra, hogy a körülményekhez alkalmazkodva megváltoztassa alakját - adta hírül a New Scientist. Persze a dolog még távol áll a Terminator kettő folyékony fémszörnyetegétől, de a tudósok nem titkolt szándéka, hogy valami hasonlót hozzanak létre.
Megvalósítják a Terminátort?
Míg annak idején csak az autóvá alakuló robotért (vagy a robottá alakuló autóért) nyaggatott a gyerek, mára (vagy holnapra) itt az alakját változtató robot. Az ötlet nem új keletű, az igény pedig óriási egy olyan eszközre, amely minden körülmények között működőképes. Felhasználási területe az űrkutatástól egészen a mentőakciókig terjedhet. Amennyiben valakinek sikerül megalkotnia egy ilyen szerkezetet, az óriási szolgálatot tesz az emberiségnek, arról nem is beszélve, hogy mekkora anyagi haszonnal is jár egy hasonló eszköz szabadalmaztatása.

A polimorf robot, mint a leírásból kiderül egy egyszerű mechanizmus alapján működik, a járműiparban használt 3D-printerek analógiájára. A robot agya megkapja a parancsot, hogy hozzon létre egy olyan testet, amely egyetlen lábat, és egy motort használ, ekkor a gép megalkotja az optimális testet, melynek segítségével boldogul. A jelenlegi prototípus még nem rendelkezik szenzorokkal, ezért gyakorlatilag nem tud a külvilágról; kizárólag külső utasításokat képes végrehajtani. A fejlesztők később próbálkoznak egy olyan robot megépítésével, ami nem ,,vak", hanem valóban a külvilág ingereire reagál.

A jelenleg létező gép működése

A 3D-pritnter létrehozza a megfelelő testet, amelyet egyszerű összehúzódásra képes hidraulikus motorok mozgatnak. A felépítés érdekessége, hogy a feladat elvégzése után a robot felajánlja az önpusztítást, azaz elolvad, ezután a printer újra fel tudja használni az alapanyagot. A dolog buktatója az, hogy a mai 3D-printerek nagy és nehézkes készülékek, igaz, hogy rendkívül gyorsak és pontosak, használatuk egyszerű. Amennyiben sikerül egy kisebb készüléket kifejleszteni, valóban megvalósítható a Terminator 2-ben látott robothoz egy kicsit hasonlító lázálom. Igaz, azzal a (nem csekély különbséget jelentő) kitétellel, hogy magának a gépnek lesz egy központja, amely nem változhat, azaz nem csak egy alaktalan massza lesz.

Az ún. tetrasolid-motor szerkezete
Ha létrejön egy fejlettebb változat, ahhoz szükséges még egy olyan agy, amely gyorsan és hatékonyan oldja meg a problémákat. Ebben az esetben létrehozhatják azt az ideális űrszondát, amely a bolygófelszíneken mozogva mindig az adott szituációhoz legjobban illő eszközzé alakul át, ezzel megspórolva a többfunkciójú gépeket. Így többé nem lenne szükség arra, hogy a szondák különböző szerszámok tucatját cipeljék magukkal. Az új készülék még csak összeszerelést sem igényel.

Egy ,,lábon" tolják előre magukat

LEGO-ból építkező robot

A Brandeis Egyetemen folyó fejlesztés egyik kulcsfigurája, Jordan Pollack más irányban is gondolkodik. Az általa megálmodott gép szintén képes megváltoztatni alakját a rendelkezésre álló modulokból. A kísérleti robotnak sikerült minden segítség nélkül megfelelő eszközöket készítenie LEGO építőkockákból a feladatok elvégzésére. Pollack szerint ez a kutatási irány is érdekes, mivel az ilyen módon megépített gépek képesek lesznek saját magukat a viszonyoknak megfelelően átépíteni, emberi beavatkozás nélkül. A külső körülményekhez adaptálódó gépek igénye már a robotika kezdetén megfogalmazódott, ezért fontos kutatási ág. A jelenlegi technikai fejlettség pedig már lehetővé teszi ezeknek megvalósítását.

Jelenleg a komplikációk elkerülése végett a testet kidolgozó algoritmusnak még csak egyszerű szerkezetek létrehozását engedélyezték, gömbcsuklók és hidraulikus összehúzódásra képes motortok segítségével mozog a robot. Később elképzelhetőek olyan változatok is, amelyek már valóban életszerűek, de emberi alak egyelőre még nem lehetséges.

A mostani prototípusok egy ,,lábon" tolják előre magukat, illetve létezik egy hal módjára csúszó gépezet is. A robot azonnal mozgásképes, csak a megfelelő motort kell kézileg beszerelni. A cél az, hogy a készülék teljesen független legyen, azaz az alak felöltése után mindenféle külső beavatkozás nélkül képes legyen mozogni.

"Robotizom"
Az egyik legégetőbb probléma az anyagok összetétele. Amennyiben sikerül létrehozni egy olyan 3D-printert, amely többféle anyagot is képes egyszerre kezelni, és ezeket kombinálni is tudja, abban az esetben a robotot felépítő test szükség szerint lehet vezető vagy félvezető jellegű is. A jelenleg használt anyagok még viszonylag gyengék és sérülékenyek, de a folyékony fém használata gyakorlatilag lehetetlen, legalábbis a jelenlegi technológiai szinten, így a ,,mimetikus polialoidokra" még várni kell, egyelőre csak filmen láthatjuk.

Egy másik kutatási irány a kombinálható gépek felé kacsingat. A sok kis modulból álló robot mindig a helyzetnek megfelelően áll össze. Ez a kutatási irány azonban még csak a sokkal távolabbi jövő, hiszen hiába fejlett a mikrotechnológia, az apró, ám de intelligens robotok létrehozásához még mindig túl sok anyag kell. De ha a kísérlet sikeres lesz elképzelhető, hogy parkolás után autónk egyszerűen hazasétál, megkérdezi, mit vegyen a boltban, leviszi sétálni a kutyát, és a munkaidő végével értünk jön.  • Tippek
  • Bankszámla