Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Rátaláltak az eddigi legnagyobb prímre

2004.05.19. 12:27
Újabb többmillió számjegyből álló, úgynevezett Mersenne-prímet talált a többszázezer számítógép felesleges gépidejét használó GIMPS projekt. A következő kettő-négy hétben többször is ellenőrzik a számot, és ha jónak bizonyul, ez lesz a legnagyobb ismert prím, és a negyvenegyedik Mersenne-prím.
Az internetezők felesleges gépidejét hasznosító nagy internetes Mersenne-prímkereső kezdeményezés (Great Internet Mersenne Prime Search, GIMPS) megtalálta a jelenleg ismert legnagyobb prímszámot, felülmúlva saját fél évvel ezelőtti rekordját, írta a News.com. A többmillió számjegyű prímszám már a hetedik, melyet az elosztott számítási kezdeményezés résztvevői találtak.

Még ellenőrzik

A számot május 15-én dobta ki a kezdeményezés egyik résztvevőjének a gépe. A GIMPS szervezője, George Woltman elmondta: a következő kettő-négy hétben többször is ellenőrzik a számot, és ha jónak bizonyul, ez lesz a legnagyobb ismert prím, és a negyvenegyedik Mersenne-prím. A Marin Mersenne francia szerzetesről elnevezett Mersenne-prímek speciális, 2p-1 alakú prímszámok, ahol p maga is prím.

Novemberben szintén egy GIMPS-résztvevő bukkant rá az előző ilyen számra, egy 6,3 millió számjegyből állló prímre. Akkor a GIMPS-ben hatvanezer közreműködő 211 ezer számítógépe vett részt.

A mostani felfedezés gyorsabban jött, mint az előző, amihez két évre volt szükség. "A negyvenedik Mersenne-prím bejelentése sok új felhasználót vonzott, ami jelentősen növelte a számítási kapacitást. A negyvenedik és a negyvenegyedik között rövidebb volt a szünet, mint általában" - mondta Woltman. A legnagyobb öt (illetve ha ez a legújabb is annak bizonyul, hat) prím mindegyikét a GIMPS segítségével találták meg.

Nagy jövő

Bár a kisebb prímeknek van gyakorlati szerepük is például a titkosítási eljárásokban, a nagyok inkább csak a tudományos érdeklődést elégítik ki. Az Electronic Frontier alapítvány ennek ellenére százezer dollárt ajánlott föl annak a közös projektnek, amelyik először talál több mint tízmillió számjegyből álló prímet. Ezt az értéket azonban még a most talált szám sem éri el, mondta Woltman.

A prímszámkereső kezdeményezés éppolyan elosztott számítási projekt, mint a földönkívüli élet jeleinek felismerését célzó SETI@home kezdeményezés. Az önkéntesek felajánlják számítógépeik kihasználatlan kapacitását, a regisztráció után gépeik a központi számítógépről töltik le automatikusan a számítani való adatcsomagokat, amiket aztán visszküldenek.

Az ennél szorosabban kapcsolódó hálózatot alkotó gépekre már a gridszámítási és számításhasznosítási (utility computing) megnevezéseket alkalmazzák. Mindkét módszer nagy jövő elé néz az üzleti alkalmazások terén is, hiszen így a cégek jobban ki tudják használni gépparkjuk kapacitását.