Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Irwin-rajongók gyilkolják a tüskés rájákat?

2006.09.12. 16:00
Levágott farkú, döglött tüskés rájákat találtak Ausztráliában. Feltehetően Steve Irwin rajongói álltak bosszút kedvenc tévés zoológusuk haláláért.

A krokodilvadászként elhíresült Irwin Ausztrália észak-keleti részén, szeptember negyedikén hajnalban halt meg, miután a mellkasát átszúrta egy tüskés rája. Az állat akkor támadt a tévésztárra, amikor új dokumentumfilmjét forgatta a Nagy Korallzátony nevű természetvédelmi területen, Queensland államban.


Nézzen ráját!

Tíz áldozat

A haláleset óta tíz, gyanús körülmények között elpusztult tüskés rája tetemét találták a queenslandi partokon. Az ausztrál rendőrség bűncselekmény miatt indított nyomozást.

Két levágott farkú példányt Brisbane-tól északra fekvő parton, másik nyolcat pedig egy strandon találtak szeptember 11-én, írja a BBC. Wayne Sumpton, a queenslandi halászati hivatal illetékese szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a pusztulásnak köze van-e Irwing halálához. A hivatalnok elmondta, még a halászok körében sem gyakori a tüskés ráják farkának eltávolítása. Egyetlen halászról tud, aki véletlenül kifogott egy példányt, és ezzel a módszerrel védekezett a farokcsúcson található mérges tüske ellen.

Irwing nem akarja ezt

Irwing barátja, és alapítványának vezetője, Michael Hornby elítéli az állatok pusztítását. "Tisztázni szeretnénk, hogy elfogadhatatlannak tartjuk, és elutasítjuk a bosszú ilyen formáját. Ez az utolsó dolog, amit Steve akart volna. Remélem mindenki megérti, hogy minden eddiginél jobban kell védenünk a vadvilágot, hiszen Steve is ezért élt" - fogalmazott.


Tekintse meg képeinket!

A tüskés rája alapvetően békés állat, nevét a farka végén levő borotvaéles, gyilkos mérget tartalmazó tüskéiről kapta. Ezeket az állat akkor használja, ha úgy érzi, hogy megtámadják, tehát Irwing gyilkosa is védekezni próbált. A Budapesti Állatkert szóvivője korábban az Indexnek elmondta, hogy Irwin esetében szerencsétlen véletlenről beszélhetünk. Hanga Zoltán szerint ha máshol találja el a tüske, valószínűleg túléli az esetet a természetbúvár. Ezekben a vizekben hatalmasra tudnak megnőni a ráják, előfordul, hogy farokkal együtt három méter hosszúak, fesztávolságuk eléri a két métert. Ezeknek a példányoknak már 20-30 centis tüskéik is lehetnek. A tüskékben van méreganyag, viszont ez többnyire nem halálos, csak pokolian fáj. Ekkora tüskék azonban már önmagukban is komoly kockázatot jelentenek, hiszen nem kell pont a szívbe fúródniuk, ha tüdőt érnek, akkor is halálosak lehetnek. Hanga szerint Irwinnek meg volt a kellő rutinja az ilyen helyzetekhez, csak valamilyen előre nem látható véletlen okozhatta a balesetet.