Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Irwin-rajongók gyilkolják a tüskés rájákat?

2006.09.12. 16:00
Levágott farkú, döglött tüskés rájákat találtak Ausztráliában. Feltehetően Steve Irwin rajongói álltak bosszút kedvenc tévés zoológusuk haláláért.

A krokodilvadászként elhíresült Irwin Ausztrália észak-keleti részén, szeptember negyedikén hajnalban halt meg, miután a mellkasát átszúrta egy tüskés rája. Az állat akkor támadt a tévésztárra, amikor új dokumentumfilmjét forgatta a Nagy Korallzátony nevű természetvédelmi területen, Queensland államban.


Nézzen ráját!

Tíz áldozat

A haláleset óta tíz, gyanús körülmények között elpusztult tüskés rája tetemét találták a queenslandi partokon. Az ausztrál rendőrség bűncselekmény miatt indított nyomozást.

Két levágott farkú példányt Brisbane-tól északra fekvő parton, másik nyolcat pedig egy strandon találtak szeptember 11-én, írja a BBC. Wayne Sumpton, a queenslandi halászati hivatal illetékese szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a pusztulásnak köze van-e Irwing halálához. A hivatalnok elmondta, még a halászok körében sem gyakori a tüskés ráják farkának eltávolítása. Egyetlen halászról tud, aki véletlenül kifogott egy példányt, és ezzel a módszerrel védekezett a farokcsúcson található mérges tüske ellen.

Irwing nem akarja ezt

Irwing barátja, és alapítványának vezetője, Michael Hornby elítéli az állatok pusztítását. "Tisztázni szeretnénk, hogy elfogadhatatlannak tartjuk, és elutasítjuk a bosszú ilyen formáját. Ez az utolsó dolog, amit Steve akart volna. Remélem mindenki megérti, hogy minden eddiginél jobban kell védenünk a vadvilágot, hiszen Steve is ezért élt" - fogalmazott.


Tekintse meg képeinket!

A tüskés rája alapvetően békés állat, nevét a farka végén levő borotvaéles, gyilkos mérget tartalmazó tüskéiről kapta. Ezeket az állat akkor használja, ha úgy érzi, hogy megtámadják, tehát Irwing gyilkosa is védekezni próbált. A Budapesti Állatkert szóvivője korábban az Indexnek elmondta, hogy Irwin esetében szerencsétlen véletlenről beszélhetünk. Hanga Zoltán szerint ha máshol találja el a tüske, valószínűleg túléli az esetet a természetbúvár. Ezekben a vizekben hatalmasra tudnak megnőni a ráják, előfordul, hogy farokkal együtt három méter hosszúak, fesztávolságuk eléri a két métert. Ezeknek a példányoknak már 20-30 centis tüskéik is lehetnek. A tüskékben van méreganyag, viszont ez többnyire nem halálos, csak pokolian fáj. Ekkora tüskék azonban már önmagukban is komoly kockázatot jelentenek, hiszen nem kell pont a szívbe fúródniuk, ha tüdőt érnek, akkor is halálosak lehetnek. Hanga szerint Irwinnek meg volt a kellő rutinja az ilyen helyzetekhez, csak valamilyen előre nem látható véletlen okozhatta a balesetet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!