Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ismét emberre támadt a tüskés rája

2006.10.19. 12:45
Szeptember elején az állatperformanszairól híres Steve Irwint ölte meg egy példány, most egy ártatlan, idős hajóst döfött keresztül egy méretes tüskés rája.

Az áldozat családja szerint a 81 éves James Bertakis szerda délután egy óra körül gyanútlanul hajókázott lakóhelye, a floridai Lighthouse Point nevű város közelében húzódó csatornán, amikor váratlanul ötméteres hajójára ugrott egy tüskés rája a vízből, írja a Sun-Sentinel, délkaliforniai hírportál.

Bennmaradt a mérgezett tüske

A Lighthouse Point-i rendőrség információi szerint Bertakis megpróbálta visszadobni az állatot, de az hibás lépésnek bizonyult, ugyanis a rája mellkason döfte mérgezett tüskéjével. Amikor a vízimentők rátaláltak az idős férfira, még a mellkasában állt a tüske. Azonnal a North Broward Kórházba szállították, és megműtötték, jelenlegi állapotáról azonban az intézmény egyelőre nem közölt részleteket.


Nézzen ráját!

Másfél hónappal ezelőtt a krokodilvadászként elhíresült Steve Irwin Ausztrália észak-keleti részén halt meg, miután a mellkasát átszúrta egy tüskés rája. Az állat akkor támadt a tévésztárra, amikor új dokumentumfilmjét forgatta a Nagy Korallzátony nevű természetvédelmi területen, Queensland államban.

Már gyilkolták őket

Amennyiben James Bertakis családjának története valós, tovább romolhat a tüskés ráják - az utóbbi időben katasztrofális - híre. Már a krokodilvadász halála is felkorbácsolta a kedélyeket: tucatnyi levágott farkú példányt találtak a queenslandi partokon.

A Budapesti Állatkert szóvivője Irwin esete kapcsán az Indexnek azt mondta, a tüskés rája alapvetően békés állat, nevét a farka végén levő borotvaéles, gyilkos mérget tartalmazó tüskéiről kapta. Ezeket az állat akkor használja, ha úgy érzi, hogy megtámadják, tehát Irwing gyilkosa is védekezni próbált. A Hanga Zoltán szerint Irwin esetében szerencsétlen véletlenről volt szó, ugyanis ha a természetbúvárt máshol találja el a tüske, valószínűleg túléli az esetet.

Hatalmas

Hanga Zoltán szerint meghatározott víz-viszonyok között hatalmasra tudnak nőni a ráják, előfordul, hogy farokkal együtt három méter hosszúak, fesztávolságuk pedig eléri a két métert. Ezeknek a példányoknak már 20-30 centis tüskéik is lehetnek. "A tüskékben van méreganyag, viszont ez többnyire nem halálos, csak pokolian fáj. Ekkora tüskék azonban már önmagukban is komoly kockázatot jelentenek, hiszen nem kell pont a szívbe fúródniuk, ha tüdőt érnek, akkor is halálosak lehetnek" - magyarázta.