Piroska
-2 °C
5 °C

Az osztrákoktól jön a rákpestis

2006.10.31. 11:55
Halálos kórság tizedeli a Rába és a Gyöngyös-patak mellékvizeiben élő rákokat. A betegséget feltehetőleg Ausztriából származó amerikai jelzőrákok terjesztik, és félő, hogy a járvány a Dunára is átterjed.

Amerikából betelepített jelzőrákok terjesztenek rákpestist a Rábában - írja a Magyar Nemzet keddi számában. A lap Kiszely Pál biológust idézi, aki szerint az állatok Ausztriából kerülhettek át nyugati folyóinkba. Jelzőrákot először 2002-ben fedeztek fel hazánkban, azóta laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy ők a halálos rákpestis hordozói.

A pestishordozó jelzőrák

Az emberekre és halakra veszélytelen, rákokra nézve viszont halálos betegség akár teljesen ki is pusztíthatja az őshonos rákfajokat a Rábából, ami a folyó ökológiai rendszerét is felboríthatja, mivel a rákok a vizek "takarítói". A szakember szerint félő, hogy a rákpestis átterjed a Dunára is, nagyobb ökokatasztrófát idézve elő. Kiszely Pál a 06 30 227 9623-as telefonszámon várja azoknak a jelentkezését, akik információkat tudnak nyújtani a környezetükben megjelent, ollójuk tövénél fehér pöttyöt viselő jelzőrákokról.