Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Ahol a legkevésbé rossz rákosnak lenni

2008.07.18. 11:30
Kétmillió rákos beteg túlélési adatainak a vizsgálatával kiderült, hogy mely országokban a jobb rákosnak lenni. Az Amerikai Egyesült Államok nagyvárosai közül New Yorkban a legrosszabb a helyzet, Európában a régiónk van a lista végén.

Világviszonylatban Algériában vannak a legrosszabb helyzetben a rákos betegek, de az afrikai országban nagyon kevés adathoz fértek hozzá a kutatók, írja a New Scientist tudományos lap. A mellrákban vagy bélrákban szenvedő nők túlélési esélye Kubában a legnagyobb.

Észak-Amerikában, Nyugat-Európában és a többi fejlett országban sokkal jobb a túlélési esély, mint Afrikában, Dél-Amerikában, vagy éppen Kelet-Európában. A New Scientist magyar adatot nem említ, de utalhat a hazai helyzetre, hogy Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország és Szlovénia is a lista végén található. Példaként említik, hogy egy bélrákban szenvedő lengyel férfinek 28,5 százalék esélye van öt évig életben maradni, míg Spanyolországban és Franciaországban ugyanerre 54-57 százalék az esély.

Amerikában azt is kimutatták, hogy a fekete bőrű lakosságnak rosszabbak a túlélési esélyei, mint a fehéreknek. Mellrák diagnosztizálása után öt évvel a fehér nők 84,7 százalékának van esélye életben maradni, míg a feketéknél ez a szám csupán 70,9 százalék. A bőrszín szerinti különbség nemcsak országos szinten volt igaz, hanem akkor is, amikor a kutatók a lokális adatokat vizsgálták. Összességében New York a legrosszabb a nagyvárosok közt.

A felmérést Michel Coleman (London School of Hygiene and Tropical Medicine) és kollégái végezték el, öt kontinens harmincegy országának az adatai alapján. Külön vizsgálták azokat a megbetegedéseket, amelyek vagy csak a nőket (mellrák), vagy csak a férfiakat érintik (prosztatarák), illetve azokat a betegségeket, amelyek mindkét nemet érintik; ilyen például a végbélrák.