Hat díjat besöpört a magyar feltaláló

2005.05.18. 23:40
Rátai Dániel kitalált egy eszközt, amellyel könnyebben lehet létrehozni háromdimenziós játékokat, animációkat és modelleket. A fiatal tudósok világversenyén hat első díjat ért az ötlet, ami komoly szakmai elismerés.

Ötven ország ezernégyszáz pályázója vett részt május 8-14. között az ötvenhatodik alkalommal megrendezett Intel ISEF tudományos és mérnöki versenyen. A huszonegy éven aluliak tudósolimpiájaként ismert rendezvény egyik kiemelt győztese Rátai Dániel, aki körülbelül harmincezer forintból olyan rendszert készített, amely különféle háromdimenziós számítógépes művelet elvégzésére alkalmas. A Magyar Innovációs Szövetség közleménye szerint a szokatlan eszköz egyfajta érintőképernyőként is működik.

Rátai Dániel a Leonardo nevű eszközzel elnyerte a számítógép-tudomány kategória abszolút első díját, a legjobb teljesítményért járó díjat, még az idei Nobel-díjátadó ünnepségen is megjelenhet.

Bár a díjakkal sok ezer dolláros támogatást is kap a húszéves diák, sokkal fontosabb lehet számára a szakmai elismerés, különös tekintettel a Számítástechnikai Szövetség (IEEE Computer Society), valamint a Találmányi és Kereskedelmi Hivatalok Szövetsége (Patent and Trademerk Office Society) által odaítélt első helyezésekre.  • Hírek
  • Hírek