Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A vörös hús mellrákot okoz

2006.11.15. 11:10
Egy amerikai kutatócsoport szerint a nagy mennyiségű vöröshús fogyasztása megkétszerezi a fiatal nők mellrákos megbetegedésének esélyét.

A bostoni Harvard Egyetem brighami kutatókkal együttműködve vizsgálta a 1989 és 2003 között zajló amerikai nemzeti egészségügyi felmérés résztvevői között a mellrákos megbetegedés és a vöröshúsfogyasztás összefüggéseit, írja a BBC.

Két szendvics rossz, egy szendvics jó

A résztvevő nők 1991-ben, 1995-ben és 1999-ben töltöttek ki kérdőívet egészségi állapotukról, amelyben egyéb adatok mellett azt is regisztrálták, milyen gyakran fogyasztanak 130 különböző alapélelmiszert. Egy adag húsnak számított minden felvágottas szendvics, hamburger, hotdog, vagy szalonna, illetve a disznóból, bárányból és marhából készült egytálételek. A kutatócsoport az egészségügyi adatokon kívül felhasználta a résztvevők kétévente esedékes mellrákszűrés-eredményeit is. Amennyiben betegséget regisztráltak, a betegség kialakulásában nagy szerepet játszó ösztrogén és progeszteron szintet is ellenőrizték. Kilencvenezer, a menopauza előtt álló nő vett részt a felmérésben, akik közül a vizsgálat végén 1021 főnél regisztráltak mellrákot.

512 esetben az ösztrogén- és progeszteron-receptorok pozitív, 167 esetben negatív, 110 esetben kevert állapotú és 232 esetben ismeretlen státuszt mutattak.

Összefüggés

Amikor a kutatócsoport a vöröshúsfogyasztást összevetette a megbetegedésekkel, kiderült, azoknál a nőknél, akik naponta több mint másfél adag húst fogyasztottak, közel kétszer nagyobb volt a mellrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik csak heti kétszer vagy háromszor. "Több biológiai mechanizmus is magyarázhatja a kölcsönhatást a vöröshúsfogyasztás és hormonreceptorok pozitív státusza között" - magyarázta a BBC-nek Eunyoung Cho, a kutatás vezetője.

Véleménye szerint szerepet játszik az elkészítési mód, a vörös hús főzése közben ugyanis rákkeltő heterociklusos vegyületek képződnek. A második lehetséges kapcsolat a marháknak adott növekedési hormon lehet, amellyel az Egyesült Államokban az állatokat táplálják (Európában azonban nem). Ráadásul a vörös hús hem-kötésű vasat tartalmaz, ami nehezen szívódik fel, és korábbi vizsgálatok kimutatták, szerepet játszik az ösztrogén túlsúlyú daganatok kialakulásában. "A felsorolt kockázati tényezőkkel a célunk a mellrákos megbetegedések arányának csökkentése" - tette hozzá Dr. Cho.

A britek szerint nem

A BBC szakértője szerint azonban az amerikai kutatás eredményeinél sokkal összetettebb a helyzet. "Rendkívül csekély tudásunk van a különböző rákellenes diéták hatékonyságáról, mivel különböző ételeket eszünk és nehéz elkülöníteni az egyes ételek hatását. Korábbi kutatások épp az amerikai kutatás ellenkezőjét mutatták, és azzal érveltek, hogy a vörös hús és a mellrák kialakulása között nincs összefüggés" - fogalmazott.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft