Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Képesek leszünk újranöveszteni végtagjainkat?

2006.06.19. 14:10
Egy amerikai kutatócsoport szerint elképzelhető, hogy a következő évtizedekben az ember a gőtékhez hasonlóan képes lesz újranöveszteni végtagjait.
Ha levágjuk egy gőte végtagját vagy farkát, néhány hónap múlva újra kinő. Az amerikai Northwestern University kutatója, Hans-Georg Simon szerint a jövőben az emberek is képesek lehetnek erre. Elmélete szerint az újfajta orvosság képes lesz beindítani a szunnyadó növekedési hormonokat, melynek eredményeként az amputáció helyén újra kinőhet a végtag.

A biológus másfél évtizede tanulmányozza a gőték levágott végtagjának újranövését, és most csatlakozott egy amerikai kutatócsoporthoz, mely 3,7 millió dollárt kapott az amerikai védelmi minisztériumtól, hogy készítsen egy átfogó tanulmányt a szövethelyreállásról, írja a Chicago Sun-Times.

A kutatók abban reménykednek, hogy a következő négy évben képesek lesznek egy egér lábán visszanöveszteni egy ujjat, ám Simon szerint a végső cél, hogy az emberi végtagokat is sikerüljön újranöveszteni. A biológus szerint az első sikerekre valószínűleg még több mint két évtizedet biztosan várni kell.

A projektet azért éppen az amerikai védelmi minisztérium finanszírozza, mert a kutatás nagyban segíthet a sérült amerikai katonáknak is. Az egyre fejlettebb védőöltözékek ugyan jobban óvják a katonák életet, viszont a végtagok rendszerint szabadon maradnak, így a sérülések nagy része is ezeket a testfelületeket érinti.