Viola
-6 °C
-2 °C

Meteorit csapódhat a Földbe

2002.07.24. 12:00
Előzetes számítások alapján a 2002 NT7 névre keresztelt szikladarab az első, amelyik ténylegesen veszélyeztetheti a Földet. A csillagászok úgy kalkulálnak, az aszteroida 2019. február 1-jén találkozhat össze kedvenc bolygónkkal - bár biztosat egyelőre senki nem mer állítani.
A meteor átmérője - fényéből ítélve - két kilométer lehet, elég ahhoz, hogy leradírozzon egy tetszőleges kontinenst a Föld színéről. A csillagászok láthatóan ráizgultak a témára, bár legtöbbjük arra számít, további mérésekkel ki fogják deríteni, pontosan hány kilométerre kerüli el bolygónkat az aszteroida. A tudósemberek az úgynevezett Palermo-skálán -0.25-ös értékre saccolták a veszély nagyságát.

Az NT7-es az új-mexikói Linear csillagvizsgáló automata keresője fedezte fel július 5-én. Azóta több mint 200 helyen figyelték meg a szikladarab mozgását. Az NT7 837 naponta kerüli meg a Napot ferde pályáján, amely egyik oldalon Marshoz, másik felén pedig a Földhöz közelít.

Közeleg a világvége?

Részletes számítások szerint az NT7-es több ízben keresztezi a Föld röppályáját, ám a legvalószínűbb, hogy 2019. február 1-jén csapódik be 28 km/s sebességgel, amivel kontinensnyi területet semmisíthet meg, és az egész bolygó éghajlatát megváltoztathatja.

Pontosabb képet azonban csak a következő másfél év elteltével kapnak a csillagászok, ezalatt ugyanis tisztán látható lesz az aszteroida mozgása. Az addig összesített adatokból talán jövő karácsonyra kiderülhet, hogy egy pár zoknit vagy egy nukleáris robbanófejjel felszerelt rakétát kérjünk Jézuskától.

Dr. Donald Yeomans, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa szerint az NT7 pályája szokatlanul ferde, eddig nem is figyeltek fel rá a csillagászok. A tudós ugyanakkor úgy véli, a jelenlegi számítások néhány tízezer-millió kilométeres hibahatárral dolgoznak, azaz egyelőre még felesleges lisztet halmozni, meg úgy egyébként is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!