József, Bánk
-6 °C
0 °C

Részleges napfogyatkozás hétfőn

2005.09.30. 14:15
A közel három órán keresztül megfigyelhető jelenség során a Hold a Nap jelentős részét kitakarja majd, de szabad szemmel azért így sem lesz érdemes felnézni az égre.

Október harmadikán, hétfő délelőtt Magyarországról részleges napfogyatkozás lesz látható. A jelenség 10 óra után néhány perccel kezdődik, maximális fázisát fél 12 előtt éri el, és háromnegyed 1 körül fejeződik be. A fogyatkozás során a Hold a Nap közel hatvan százalékát takarja el a megfigyelő földrajzi helyzetétől függően.

Védekezni, jól!

A jelenség megfelelő védelem nélkül nem nézhető, hiszen ha belenézünk a Napba, az maradandó látáskárosodást okoz. Veszélyesek a házilag barkácsolt eszközök (pl. kormozott üveg, floppy, cd), mert ezek nem szűrik ki a szemkárosító sugárzást teljes egészében.

Megfelelő a legalább 14-es fokozatú hegesztőüveg, és jól jöhetnek az 1999-es teljes napfogyatkozáskor árusított, de még nem lejárt szavatosságú napfogyatkozás-néző szemüvegek. Ugyanakkor az előrejelzések szerint hétfőre borús, esős idő várható, így könnyen lehet, hogy az egészből nem látunk majd semmit.

A Magyar Csillagászati Egyesület Budapest több pontján és országszerte szervez csillagászati bemutatókat - ezeken biztonságosan kísérhető figyelemmel a ritka jelenség. Várhatóan több helyszínről élőben közvetítik a jelenség lefolyását az interneten. Budapesten az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban várják a látogatókat.