Emma
9 °C
26 °C

Működik a gondolattal irányított robotkar

2005.02.21. 13:01
Amerikai kutatók olyan robotkart hoztak létre, amely pusztán gondolattal irányítható, és ugyanúgy képes megfogni a tárgyakat, mint egy valódi kéz.

Az egyesült államokbeli Pittsburgh egyetemen kifejlesztettek egy emberi karra hasonlító robotkart, amely rendelkezik vállal, könyökkel és kézfejjel is. A feltalálók abban reménykednek, hogy a mechanikus szerkezet segíthet azokon az embereken, akik elvesztették valamelyik végtagjukat.

Idegfigyelők

Mivel korábbi tudományos kísérletekből már kiderült, hogy melyik agyi területek hozhatóak összefüggésbe a végtagok mozgásával, Andrew Schwartz és munkatársai kitalálták, hogy majmok agyába ültetnek apró érzékelőket, amelyekkel nyomon követhetik ezeken a területeken az idegsejtek aktivitását.

Mivel azonban a legkisebb mozgás nyomán több ezer idegi jel keletkezik, és ezt szinte lehetetlen pontosan megfigyelni, a tudósoknak számítógépes segítséget kellett igénybe venniük. Készítettek egy eszközt, amely meghatározza a domináns jeleket, és ez alapján kialakít egy átfogó képet a mozgásról.

Fontos jelek

Az algoritmus ezután elküldi a domináns jelekből kiszámított mozgási parancsokat a robotkarnak, amely végrehajtja azokat a műveleteket, amelyeket a majom a saját karjaival szeretett volna elvégezni. A kísérletben a majmok kezét lefogták, de a robotkarral meg tudták fogni a felkínált élelmet.

Schwartz szerint a domináns jelekkel pontosan meghatározható a karmozgás iránya és sebessége, ezért a robotkar úgy mozog, mint ahogyan az eredeti mozogna. Persze vannak még gondok, például az agyi érzékelők élettartama alig fél év, mivel a köréjük növő szövet megzavarja a működésüket. A kutatócsoport abban reménykedik, hogy sikerül kiküszöbölniük a problémát, és négy éven belül elkezdhetik az emberi kísérleteket.

Most olyan protézis kifejlesztésén dolgoznak, amely élethűen utánozza az ujjak és a kéz mozgását, ami nehéz feladat, mert ezek a testrészek meglehetősen összetettek.