Márk
13 °C
28 °C

A robotkatonák a hangyákat utánozzák

2003.04.27. 10:56
Az Egyesült Államok olyan robothadsereget tervez felállítani, amely a hangyákhoz hasonlóan raj-intelligenciával rendelkezik. A százhúsz robotból álló sereget többek között aknakeresésre és emberek vészhelyzetből való kimenekítésére akarják majd felhasználni, mégpedig a lehető legkevesebb emberi beavatkozással.
A projektet vezető Icosystems vállalat olyan szoftverek létrehozására specializálódott, amelyek a természetes környezetünkben fellelhető viselkedéseket utánozzák. A robotokra telepített szoftver egyszerű szabályok segítségével fogja irányítani a sereg összetett viselkedését.

Az Icosystems eddig csak számítógépes szimuláción tesztelte a robotok viselkedését, de a vállalat most már a valóságban is kipróbálhatja a rendszert. A százhúsz robotot egyébként az iRobot vállalat gyártotta le a hadseregnek. Az iRobot technológiai vezérigazgatója a robotika egyik nagyágyúja, a MIT mesterséges intelligencia laboratóriumának igazgatója, Rodney Brooks.

A hangyák módszerét utánozzák

A rajintelligencia azt a módszert írja le, amivel a nagyszámú, egyszerű szabályok szerint működő résztvevők képesek összetettebb feladatok ellátására. A hangyák például ennek segítségével találják meg az élelemforráshoz vezető legrövidebb utat. Az egyes hangyák csupán a társaik nyomán hagyott illatanyagot követik, mindig a legerősebb illat után mennek. A sok száz hangya többször is megpróbálja felkutatni a legrövidebb utat, és felfedezéseik során sokszor tévednek, de a sikerek és kudarcok sorozata gyorsan meghozza a várt sikert.

Egy váratlan esemény katasztrofális lehet

Eric Bonabeau, az Icosystems vezető kutatója elismerte, hogy egy váratlan szituáció valódi káoszt okozhat a robotoknál. Ilyen a természetes rendszerekben is előfordul: a társaiktól tökéletesen elkerített hangyák körbe-körbe futnak, követve a saját maguk által hagyott, egyre erősödő nyomot, mígnem végül meghalnak a kimerültségtől. "Lehet néhány kóros konfiguráció, és ezeket fel kell ismernünk, de ez minden ember által tervezett rendszerre érvenyes" - mondta Bonabeau a Nature-nek.