Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Új Rubik kocka-világcsúcs

2006.01.16. 12:41
Új világrekord született a San Franciscóban hétvégén megrendezett bajnoságon, de ez kevés volt a gyõzelemhez.

Leyan Lo 11,13 másodperc alatt rakta ki a Rubik-kockát, és ezzel új rekordot állított fel a Kaliforniai Mûszaki Egyetem (Caltech) által rendezett bajnokságon San Franciscóban a hétvégén, de a bajnokságot nem õ nyerte meg. A 21 éves fiatalember maga is a Caltech hallgatója, és tagja az egyetemen mûködõ Rubik-kocka klubnak, amely a versenyt rendezte.

Jó átlag a nyerõ

A világrekord - amely a francia Jean Pons tavaly, a hollandiai nyílt bajnokságon felállított, 11,75 másodperces rekordját döntötte meg - azonban nem elég a gyõzelemhez San Franciscóban: itt ugyanis az gyõz, akinek az öt kör után háromnak az eredményébõl kiszámolt átlaga ki a legcsekélyebb.

Leyan Lónak olyan ellenfelekkel kellett megküzdenie, mint a 15 éves pasadenai középiskolás, Sotaro "Macky" Makisumi, akit a világ leggyorsabbjának tartanak, és aki 14,91 másodperces átlaggal ezúttal is megszerezte az elsõ helyet, amelyhez jutalomként egy Rubik kígyó járt.

Hozott kockák

A versenyzõk egyébként saját kockáikkal vettek részt a versenyen, és egy számítógépes program segítségével forgatták úgy ki a kockákat, hogy minden versenyzõ minden körben egyenlõ esélyekkel indulhasson.