Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Legyen tudós egy kattintással!

2005.04.18. 21:49
A tanulmányaikat, szakdolgozataikat kopipészt-módszerekkel összeállító diákok sorsát egyre inkább megnehezítik a szoftveres plágiumdetektorok, az igazi tudósoknak pedig néha semmi sem jut az eszébe. Az MIT három diákja viszont olyan programot írt, amellyel eredeti - igaz, teljesen értelmetlen - dolgozatok készíthetők egyetlen kattintással. A SCIGen automatikus tanulmánygenerátor olyan jól sikerült, hogy még egy ismert nemzetközi IT-konferencia szervezőit is sikerült vele megvezetni.

Számítógéppel generált áltanulmánnyal csapták be a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) diákjai a Rendszertervezési, kibernetikai és informatikai világkonferencia (WMSCI) szervezőbizottságát. Az MIT posztgraduális kurzusait hallgató Jeremy Stribling és két társa gyanút fogott a szakmai konferenciák általános színvonalát illetően, ráadásul megunta, hogy a WMSCI szervezői folyamatosan a részvételre buzdító e-mailekkel spammelik. A három diák ezért olyan programot írt, ami egymás után köpi ki a teljességgel értelmetlen de látványos, grafikonokkal és diagramokkal feldúsított dolgozatokat. A rendkívül tudományos kinézetű írásoknak van rendes tartalomjegyzéke, absztraktja és konklúziója, nem beszélve a terjedelmes - ugyancsak fiktív - hivatkozáslistáról.

A konferencia bevette

A diákok megdöbbenésére a júliusban Floridában megrendező WMSCI szervezőbizottsága bemutatásra alkalmasnak találta az egyik random generált tanulmányt, amely a hangzatos "Rooter: A Methodology for the Typical Unification of Access Points and Redundancy" (nagyjából: Rooter: az elérési pontok és a redundancia tipikus unifikációjának metodológiája) címet viseli. A szervezőbizottság elnöke, Nagib Callaos professzor március végén e-mailben arról értesítette a diákokat, hogy a tanulmányt beválogatták a konferencia előadásai közé.

Stribling természetesen úgy döntött, hogy részt vesz a floridai Orlandóban rendezendő konferencián, és szóban is elkápráztatja az egybegyűlt tudósokat a random generált "bullshit-tanulmánnyal". Mivel azonban a részvétel költségesnek bizonyult - a WMSCI-n csak a regisztrációs költség 780 dollárra rúg - elkezdett pénzt gyűjteni a nemes célra. Az online adakozóktól a PayPal rendszerén keresztül Striblingnek 72 óra alatt 165 adakozótól úgy 2300 dollárt sikerült összegyűjtenie, ami fedezi a repülőjegy és a szállodai szoba árát is.

Kipróbáltuk, működik

#alt#
Részlet saját tanulmányunkból...
A tanulmánygenerátort mi is kipróbáltuk, és az eredmény minden várakozásunkat felülmúlta: a SCIGen tökéletesen értelmetlen, mégis ékes angolsággal megfogalmazott dolgozatokat produkál. Egyik tanulmányunk a " Towards the Simulation of Journaling File System" egy másik a "Deconstructing Suffix Trees", a harmadik a "Decoupling Replication from DNS in Erasure Coding" címet kapta - ezek annyira tudományosak, hogy lefordításukkal próbálkozni sem érdemes. Minden tanulmány tartalmaz ábrákat, amelyek kifejezetten hitelesnek tűnnek - fekete-fehérek és szöszösek, mintha egyenesen egy oszcillátorra kötött mátrixnyomtatóból érkeztek volna. Örömmel fedeztük fel magunkat a hivatkozások között is, hiszen szívmelengető érzés olyan elismert tudósok között szerepelni, mint E. Dijkstra vagy I. Takahashi. A referencialistából azt is megtudtuk hogy harmadmagunkkal jegyzünk egy a mindentudó modellekről szóló tanulmányt. A tizenhármas számú hivatkozás így szól: "X. Garcia, L. E. Mikes, and P. Shastri, "Visualizing simulated annealing using omniscient models," NTT Techincal Review, vol. 82, pp. 1-13, Sept. 2001."

Mással is megesett, más is megesett

#alt#
... és egy ábra.
Az MIT-s diákok akciója egyébként nem maradt titokban a konferencia szervezői előtt, akik arra hivatkoznak: a kérdéses tanulmányt úgynevezett "non-reviewed" (mások által nem szemlézett) írásként engedték előadásra - ez azonban nemigen menti a WMSCI-t, hiszen a felkért három szemléző közül elutasítani egyik sem utasította el a dolgozatot. A legutóbbi hasonló méretű, a tudomány világát felkavaró botrány 1996-ban történt: akkor a New York-i Egyetem fizikusa, Alan Sokal küldött be egy áltanulmányt a Social Text című társadalomtudományi folyóiratnak, csak hogy kiderítse: lehoz-e a lap bármilyen sületlenséget, ami "hízeleg a szerkesztők ideológiai prekoncepcióinak".

Lehozta.