Valér
4 °C
8 °C

A legmelegebb szeptember

2005.10.17. 16:30
A megbízható mérőműszerekkel végzett feljegyzések kezdete, vagyis 1880 óta nem volt ilyen meleg még egyik szeptember sem.

Világszerte az idei szeptember volt a legmelegebb az időjárási feljegyzések 125 évvel ezelőtti kezdete óta. A hónap átlaghőmérséklete 0,63 Celsius fokkal haladta meg az átlagos értéket, közölte az amerikai oceanográfiai és légköri felügyelet (National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA).

A második legmelegebb szeptember 2003-ban volt, akkor az átlaghőmérséklet 0,57 fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A földfelszín hőmérséklete szintén rekordot döntött, Ázsia és Észak-Amerika nagy részén 2,8 fokkal haladva meg a szokásos értéket. Az óceánok hőmérséklete a feljegyzett harmadik legmagasabb értéket érte el az elmúlt hónapban.

Kinéz a második helyezés

Az USA számára 2005 a negyedik legmelegebb nyár volt a feljegyzések 1880-as kezdete óta. Louisiana szövetségi államban, ahol a Katrina hurrikán augusztus végén súlyos puszítást végzett, ez a szeptember 111 éves hőmérsékleti rekordot döntött meg.

2005 egésze kutatók becslései szerint az újkori történelem második vagy harmadik legmelegebb éve lehet. A végleges becsléshez szükséges még kivárni, hogyan alakul Szibéria időjárása az év végéig, jelentette ki a múlt héten a brit Met Office szóvivője.

A legmelegebb évnek 1998 bizonyult. Jelenleg a második helyen 2002-t tartják számon, ezt pedig sorra a 2003, 2004 és 2001 során mért átlagértékek követik. A Met Office 1861 óta a földfelszín és a tengerek hőmérsékletét is figyelembe veszi, írta az Abcnews híroldal.

Szárazság, áradás

A fejlemények sokak szerint tartós klímaváltozás jelei lehetnek. A legtöbb kutató az üvegházhatás okolja, amelynek hátterében többek közt a széndioxid fokozott kibocsátása áll.

Az USA-t az idén két különösen erős hurrikán érte el, miközben Portugáliát és Spanyolországot történelmük legsúlyosabb szárazsága sújtotta. Európa más részein, például Romániában súlyos esőzések okoztak áradást.