Huba
17 °C
33 °C

Sétával a rosszkedv ellen

2002.06.27. 17:14
Egy amerikai tanulmány szerint még egy rövid negyedórás séta is segíthet az egészséges idősebb felnőtteknek, hogy feltöltődjenek energiával és jobban érezzék magukat. Az Iowa egyetem kutatóinak eredményei ellentétesek a korábbi sportpszichológiai feltételezésekkel, melyek szerint a hangulatváltozás csak az intenzívebb és tartósabb gyakorlatok esetén következhetne be.
"Úgy hisszük, ezek az eredmények befolyással vannak arra, hogy a gyakorlatok végzői hosszútávon szenvednek-e a rájuk kirótt mozgásprogramtól, vagy sem. Az emberek alapvetően azt ismétlik szívesen, ami jó közérzetet okoz nekik, és inkább kerülik azt, ami elrontja a kedvüket" - mondta a Reuters tudósítójának Panteleimon Ekkekakis, az Iowa egyetem kutatója.

Ötvenéves testedzők

Ekkekakis és munkatársa, Roxane Joens-Matre összesen húsz, 53 évesnél idősebb férfivel és nővel töltött ki kérdőíveket. A kísérleti személyek egy futógépen végzett 15 perces séta előtt, alatt és után, illetve a séta utáni negyedórás pihenő végén válaszoltak a kérdésekre.

A sétát követően a szenior testedzők nagyobb belső energiáról és csökkent fáradtságérzetről számoltak be, sőt nem ritkán kellemesnek írták le a közérzetüket. Ezen kívül a pihenőidő végén nyugodtabbnak ítélték magukat, mint amikor nekiláttak a gyakorlatnak.

"Az eddigi eredmények alapján úgy véljük, hogy a sétáló programot sokkal szívesebben végeznék az emberek hosszútávon, mint egy energikusabb gyakorlatsort" - mondta Ekkekakis. A kutatók a fenti eredményeket az amerikai sportpszichológusok Hunt Valley-ban megtartott konferenciáján ismertették kollégáikkal.

Hosszú távon is hat

A séta volt egyébként az egyetlen mozgásforma, melynél a vizsgálatokban a gyakorlat alatt és után egyaránt sikerült kimutatni a résztvevőknél jelentkező a pozitív lelki változásokat. Míg más, komolyabb megerőltetéssel járó testedzés után az adott személy esetleg pozitív változásokat jelez, a kedély hasonló javulása a gyakorlat végzése alatt rendszerint elmarad - mondta a kutató.

Ezen kívül a séta olcsó, bevált és biztonságos eszköz. Szemben a "szenvedés nélkül mit sem ér" nézettel, a rendszeres sétáról sikerült kimutatni, hogy csökkenti a testsúlyt és a vérnyomást, illetve a 2-es típusú (szerzett) cukorbetegség kialakulásának veszélyét.

A vizsgálat eredménye igazolja azt a humoros népi megfigyelést, miszerint a leghatékonyabb testedző felszerelés a kutya - jegyezte meg Ekkekakis.