Emőke
-4 °C
9 °C

A szex biztonságosabb mint a klónozás

2001.03.19. 10:35
Két tudós bejelentette: két éven belül létrehozzák az első klónozott embert. A szakemberek és vallási csoportok ezt az elképzelést groteszknek és megvalósíthatatlannak tartják. A két említett tudós - Panayiotis Zavos és Severino Antinori - szerint a klónozás az egyetlen megoldás terméketlen férfiak számára, hogy apák lehessenek. Így saját DNS-üket juttatnák be partnerük petesejtjébe. Állításuk szerint több száz terméketlen pár jelentkezett már a kezelésre. Antinori szerint mindez egy meg nem nevezett mediterrán országban fog megtörténni.
A teljes emberi klónozás számos országban tiltott, de pl. Olaszországban nem. Antinori kifejtette egy nemzetközi konferencián Rómában, hogy a klónozást tekinthetjük az utolsó mérföldkőnek a férfi sterilitás leküzdésének útján. Ez megadná a lehetőséget arra, hogy ezek az emberek is átörökíthessék génjeiket. Ugyanakkor hozzátette: nem szeretné, ha a klónozás túl széles körben alkalmazott eljárás lenne.

A hagyományos módszer biztonságosabb
Szakértők rámutattak arra, hogy még abban az esetben is, amikor egy állatklónozás sikeres, az új egyed gyakran szokatlan és még kevéssé ismert rendellenességekkel születik. Ilyenek pl.: a túl nagy test vagy a deformálódott fej. Rudolf Jaenisch (Whiehead Institute for Biomedical Research in Cambridge, USA) a Washington Postnak kifejtette: "Mind az öt eddig klónozott faj esetében komoly problémák merültek fel, és mindegyik emlős volt. Nem kérdéses, hogy embernél is meg fog történni".

A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy Dolly klónozását is több mint 200-szor kellet megpróbálni, mire sikerült. Tehát rendkívül optimista az az elképzelés miszerint két éven belül megszülethet az első klónozott ember mindössze tíz pár közreműködésével. Még Antinori is elismerte: "nem lesz könnyű".

A tudóspáros terve az, hogy beinjektálják egy terméketlen férfi örökítőanyagát egy sejtmagjától megfosztott petesejtbe, majd osztódásra serkentik a petesejtet, a kialakult embriót pedig beültetik a nő méhébe. Lényegében ez volt Dolly esetében is az alkalmazott eljárás. Jaenisch szerint, ha ez a projekt folytatódik, a rendellenességek az első száz klónnál magzatelhalást fognak eredményezni. Úgy gondolja, néhány megszülethet, de szív, tüdő vagy immunrendszeri problémáik lesznek. Intenzív kezeléssel 100-ból egy magzat esetleg egészséges lehet.