Nyugdíjba megy Stephen Hawking

2008.10.24. 13:44
Az idő rövid története szerzője kiderítette, az idő véges, de nincs határa.

Nyugdíjba megy tanszékvezető professzori állásából Stephen Hawking brit asztrofizikus, az egyik legismertebb kortárs tudós. Az idő rövid története és más tudományos sikerkönyvek szerzője a Cambridge Egyetem matematika tanszékének Lucas-professzori állásából (Lucasian Professor) vonul nyugdíjba.

A tekintélyes cím a XVII. század óta létezik. Az egyetemi tanács egy igen jómódú tagja, Henry Lucas végakarata szerint hozták létre. Lucas - aki négyezer kötetes könyvgyűjteményét is az egyetemre hagyta - úgy rendelkezett, hogy alapítsanak matematikaprofesszori állást, és vagyonából vásároljanak annyi földet, amennyi évi 100 fontos jövedelmet biztosít a poszt betöltőjének.

Lucas professzor volt Sir Isaac Newton is. Ő volt a második, Hawking pedig a 17. a sorban. 1980-ban nevezték ki, nyugdíjazásának egyetlen oka, hogy januárban 67 éves lesz, és így eléri az állás betöltésének felső korhatárát. A világhírű fizikus az egyetem közleménye szerint ezután is Cambridge-ben marad professor emeritus, vagyis nyugállományú egyetemi tanár beosztásban. Hawking alig 20 évesen szerzett doktori fokozatot a Cambridge Egyetemen. Harmincéves korában olyan súlyos betegséget (amiotrófiás laterális szklerózis) diagnosztizáltak nála, amely a mozgató idegpályák megállíthatatlan elsorvadásához vezet. Csak az ujjait tudja mozgatni és egy számítógép segítségével kommunikál. A speciális billentyűzettel bevitt szöveget egy beszédszintetizátor alakítja hangos beszéddé.

Kutatási témája a relativitáselméletet összehangolása a kvantummechanikával. Teóriája szerint mind a tér, mind az idő véges, de semmilyen határuk vagy szélük nincs. Kutatásai "melléktermékeként" azt a sokak számára kiábrándító tételt is felállította, hogy időutazás nem, azaz csak filmekben és regényekben lehetséges. A tudós egy másik téren is lelohasztotta a kedélyeket, amikor 2005-ben visszavonta elméletét a fekete lyukakról (a fűtőanyagukat teljesen elégető és ezért összeomló csillagokról) és leszögezte: az ezekben eltűnő anyag nem kerül át párhuzamos univerzumokba.

Stephen Hawking nevét leginkább Az idő rövid története (The Brief History of Time) című könyve révén ismeri a világ. Az először 1988-ban megjelent kötetet több mint negyven nyelvre fordították le és világszerte harmincmillió példány kelt el belőle. 1999 végén a BBC internetes közvélemény-kutatása során ő lett az egyetlen élő ember, akit beszavaztak az elmúlt évezred tíz legjelentősebb gondolkodója közé (hatodik helyen, Charles Darwin és Immanuel Kant között). 2001-ben jelent meg Az univerzum dióhéjban (Universum in a Nutshell) című munkája, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy az emberi faj nem éli túl a következő ezer évet, ha nem terjeszkedik a világűrben.  • Tippek
  • Babaváró hitel