Sára, Márió
2 °C
6 °C

Szilikon holokauszt

2001.03.07. 10:00
Kapcsolódók (1)
A Silicone Holocaust oldalon található plasztikai sebészeti horrorgyűjtemény brutális ellenpéldája a Pamela Anderson-féle, gyárilag előállított szépségeknek. A sokkoló képek célja az ismeretterjesztés: felhívni arra a külsejükkel elégedetlen nők figyelmét, hogy egy ilyen beavatkozás egészen rosszul is elsülhet.
Nem szoktam veszélyesen hangzó URL-ekre kattintani, mióta egyszer egy teljesen lehorzsolódott arcú, de még élő emberrel néztem szemközt, miután gyanútlanul rákattintottam egy IRC-n kapott linkre. A SiliconeHolocaust beszédes nevével is többször összefutottam már a neten, behívni azonban mindezidáig nem akaródzott az oldalt: sejtettem, mi lesz rajta.

Az idegen anyag kilökődhet a szervezetből
Most aztán, hogy írni kell róla, kénytelen voltam végiglapozni a félresikerült mellplasztikai műtétek eredményéről készült színes fényképeket. Rettenetesek. Az elformátlanodott nőkről készült horrorisztikus képek azonban nemes célt szolgálnak: az oldal készítői a plasztikai műtétek veszélyeire kívánják felhívni a figyelmet.

Brutális ellenpélda

Nem kétséges, hogy a mellüket mellrák miatt elvesztett nők számára komoly segítséget jelentenek a szilikon mell-implantátumok abban, hogy normális életet élhessenek, és ne érezzék magukat megnyomorítva. A plasztikai sebészek ügyfeleinek jó része azonban egészséges nő, aki elégedetlen a külsejével, és ezen akar drasztikusan változtatni. Az ő számukra készült a Silicone Holocaust oldal, amely brutális ellenpéldája a Pamela Anderson-féle, gyárilag előállított szépségeknek. Az oldal fórumából kiderül, hogy sokan, akik mellnagyobbító műtétet szerettek volna csináltatni, nem is gondoltak arra, hogy esetleg komplikációkkal járhat a beavatkozás.

A Silicone Holocaust oldalon található szörnyű sérülések egy részét vélhetően orvosi műhiba okozta, más esetekben pedig az implantátum idegen anyagként kilökődött a szervezetből. Régebben komoly veszélyt jelentett, sőt gyakran halállal járt, hogy a beültetett tasak kilyukadt, a szilikon szétfolyt a páciens mellében, és bekerült a véráramba.

1984-ben a nevadai Maria Sternnek 1,5 millió dolláros kártérítést ítélt meg egy amerikai bíróság, mivel autoimmun reakciót váltott ki testében a Dow Corning által gyártott, selejtes szilikonpárna. Épp ezért manapság a plasztikai műtéteknél szilikon helyett fiziológiás sóoldattal töltött zacskókat használnak.

A szilikont már ritkábban használják

Az MSD orvosi kézikönyv szerint a szilikon néha kiszivárog a tasakjából, még akkor is, ha maga a tasak nincs kiszakadva. "Ennek eredményeképp az implantátum megkeményedik, kényelmetlenné válik, formája eltorzul. Ráadásul a szilikon néha a vérkeringésbe is bejut.

Azt nem tudjuk, vajon a szilikon okozhat-e rákot a test más részeiben, vagy oka lehet-e a lupuszhoz hasonló ritka betegségeknek. Szinte semmi bizonyíték nincs arra, hogy a szilikonnak ilyen súlyos következményei lehetnének; mivel azonban kizárni sem tudjuk ezt, a szilikont már ritkábban használják, különösen olyan nőkben, akiknek nem volt mellrákjuk." - írja a lexikon.

A plasztikaisebész-lobbi szerint persze a mellnagyobbító műtétek veszélytelenek, illetve csak annyi kockázattal járnak, mint bármilyen más műtét. "Az esztétikai műtétek többségénél kevés kellemetlenségre illetve fájdalomra lehet számítani. Az általában jelentkező duzzanatok, bevérzések átmeneti jellegűek és spontán, nyom nélkül szívódnak fel. Szövődmények előfordulásakor azok rendezéséig több kellemetlenséggel is lehet számolni" - írja diplomatikusan dr. Sikos Géza plasztikai sebész a Fitline életmódmagazinban.

A Silicone Holocaust oldal szerzői szerint ugyanakkor az implantátumok zacskóját továbbra is szilikonból készítik, azt pedig nem tudni, milyen élettani hatása van ennek az anyagnak. Aki tehát csak a nagyobb mellek reményében feküdne kés alá, előbb böngésszen kicsit, és gondolkozzon: vállalható-e a kockázat?