Sörrel a rák ellen
A müncheni műszaki egyetem kutatói kimutatták, hogy a sörben, illetve a sör gyártásakor felhasznált komlóban megtalálható xanthohumol nevű enzim segít a rák megelőzésében, illetve a már kialakult daganatok ellen is felveszi a harcot. A vegyületet Amerikában, az Oregon State University egyetemen fedezték fel tíz éve, és az ottani kutatások eredményei is egybevágnak a németek kísérleteivel.
A xanthohumol az E-vitaminhoz hasonló antioxidáns hatású, segít a koleszterin megkötésében, és a rákkeltő anyagok kiválasztásában, emellett aktívan küzd a daganatok ellen, és ilyen irányban stimulálja az immunrendszert. Az egereken végzett kísérletek azt mutatták, hogy a xanthohumol hatásos a mell-, végbél-, petefészek- és prosztatarák ellen, de az is kiderült, hogy az anyag nagyon gyorsan lebomlik, illetve kiürül a szervezetből.
A német kutatók most egy olyan speciális sör kifejlesztésén dolgoznak, ami a hagyományos xanthohumol-koncentráció hatvanasát tartalmazza.