Auguszta
-3 °C
2 °C

Huszonnégy új faj Suriname-ban

2007.06.06. 16:01
Többek között egy fluoreszkáló, lila békát is találtak a kutatók Suriname keleti részén. Az expedíciót két bányavállalat szponzorálta, hogy felmérjék, milyen hatással lenne a tervezett kitermelés a környék élővilágára.

Az új fajokat egy korábbi expedíció során fedezték fel, melyet a Conservation International (CI) vezetett a Rapid Assessment Program (RAP) keretében.

A felfedezés eredményeit a természetvédők most arra szeretnék felhasználni, hogy felhívják a figyelmet arra, mekkora fenyegetést jelenthet a nem megfelelő óvatossággal végzett bányászat Suriname felbecsülhetetlen értékű természeti kincseire.

Leeanne Alonso, a CI alelnöke, a RAP vezetője szerint az elkészült tanulmány alapvető fontosságú lehet annak meghatározásában, hogyan mozdítható elő a gazdasági fejlődés a biodiverzitás megőrzése mellett.

A fenyegetés nő

A kis léptékben folyó, illegális aranybányászat egyre komolyabban veszélyezteti az ország nagy kiterjedésű őserdeit. A nem kellő körültekintéssel végzett eljárás ugyanis súlyosan károsíthatja a törékeny ökoszisztémát azáltal, hogy csökkenti a környező folyók, patakok és vízgyűjtők vízminőségét.


Nézzen békákat!

Elkerülhetetlen tehát, hogy a bányászvállalatok tisztában legyenek azzal, mit okozhatnak. Ezért lépett kapcsolatba a CI a Suriname Aluminium Companyvel és BHP Billiton Maatschappij Suriname-mal, hogy támogassák az expedíciót. Így most iránymutatást adhatnak a vállalatoknak arról, hogyan védhetik meg az egyedülálló növény- és állatvilágot.

Eredményes az együttműködés

A társulás eredményeként az eddig érintetlen területeken 467 fajt azonosítottak, melyek közül 27 sehol másutt a Földön nem él. A két tucat új faj között a fluoreszkáló béka mellett van 6 hal-, 12 ganajtúró bogár- és egy hangyafaj is.